Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gazpacho w niecodziennym wydaniu
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4754
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4197
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4754
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4197
Składniki
Sparzyć gorącą wodą migdały, aby łatwiej je było obrać. Włożyć je do moździerza wraz z obranymi ząbkami czosnku i szczyptą soli. Zmiażdżyć do uzyskania lekkiej masy.
Zmoczyć miąższ chleba, obsuszyć i dodać do masy. Miażdżyć wszystkie składniki dotąd, aż dobrze się zmieszają. Dolewać po trochu oliwy, miażdżąc do momentu otrzymania masy o konsystencji podobnej do majonezu. Dodać ocet winny.
Wlać do miseczek na gazpacho i powoli dolać zimnej wody. Podawać bardzo zimne, ale nie dodawać lodu. Do przystrojenia można wykorzystać rodzynki i jabłko pokrojone w kostki.