Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gazpacho w niecodziennym wydaniu
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 49
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 144
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 203
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 401
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 49
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 144
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 203
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 401
Składniki
Sparzyć gorącą wodą migdały, aby łatwiej je było obrać. Włożyć je do moździerza wraz z obranymi ząbkami czosnku i szczyptą soli. Zmiażdżyć do uzyskania lekkiej masy.
Zmoczyć miąższ chleba, obsuszyć i dodać do masy. Miażdżyć wszystkie składniki dotąd, aż dobrze się zmieszają. Dolewać po trochu oliwy, miażdżąc do momentu otrzymania masy o konsystencji podobnej do majonezu. Dodać ocet winny.
Wlać do miseczek na gazpacho i powoli dolać zimnej wody. Podawać bardzo zimne, ale nie dodawać lodu. Do przystrojenia można wykorzystać rodzynki i jabłko pokrojone w kostki.