Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gyros z tzatzykami i sałatką grecką.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22572
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14893
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4681
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44535
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 627
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 649
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22572
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14893
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4681
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44535
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 627
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 649
Składniki
Mięso pokroić w wąskie ok.3 cm paseczki. Zamarynować w oleju z solą, czosnkiem, przyprawą gros, pieprzem. Zostawić na 2-3 godzinki. Później piec na oleju. Aby mięso było delikatnie upieczone i soczyste. Możesz zrobić tak. Do pieczenia najlepszy byłby garnek z przykrywką. Na początku rozgrzewam tłuszcz w garnku i delikatnie ( nie przypalić ) obsmażam ze wszystkich stron. Jak mięso już się obrumienić przechodzimy do trudnej chwili , musimy dolać do mięsa wody i dalej gotować we własnym sosie. Ponieważ dolewając wodę do gorącego tłuszczu woda gwałtownie paruje , rozpryskując tłuszcz, ja aby się nie poparzyć przykrywam garnek pokrywką uchylając ją na tyle tylko aby dolać wody ( po kilku sekundach tłuszcz przestanie pryskać ). Gdy woda wyparuje można jeszcze je na chwilkę podpiec zależy jak duże kawałki mięsa pieczemy. Sos tzatzyki: do śmietany wycisnąć ząbki czosnku potrzeć na małych oczkach ogórek i doprawić solą i pieprzem. Sałatka: pokroić sałatę, pomidory, paprykę, ser feta, oraz ogorek, wszystko wymieszać ;) Bagietka czosnkowa: można kupić w sklepie gotową lub też kupić zwykła bagietkę, ponacinać i posmarować masłem z czosnkiem, po czym włożyć do piekarnika;)