Do góry

Przekąski Przepis na:

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 1568

Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.

Składniki

  • ok. 300 g mąki pszennej
  • ok. 160 g cukru
  • 2 łyżek kakao
  • ok. 75 g mlecznej czekolady
  • ok 75 g gorzkiej czekolady
  • szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • ok. 80 g roztopionego masła
  • dużego jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • papieru do pieczenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jak przygotować ciasto?
    Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.

  2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.

  3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.

  4. Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).

  5. Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń