Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety ziemniaczane inaczej

Kotlety ziemniaczane inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 2776

Troszkę modyfikacji i danie naprawdę świetne

Składniki

  • ziemniaki gotowane, około 1 kg
  • cebula, 2 szt
  • ser żółty starkowany, 30 dag
  • sól, pieprz
  • mąka, ja daję na oko
  • masło, 2 łyżki
  • pieczarki, 4-5 większych
  • Papryka czerwona, 2-3 strąki
  • oliwa do smażenia
  • jajka, 1-2 szt
  • Bułka tarta
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane inaczej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy masło mąkę i jajka. zagniatamy - ciasto musi być twardsze.

  2. Na patelni smazymy pieczarki starte na tarce o większych oczkach, cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy troszkę wegety do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Do ciasta ziemniaczanego dodajemy zawartość patelni, zagniatamy. Na koniec dodajemy ser żółty starkowany i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę..

  4. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.

  5. Podajemy z surówką lub mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń