Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodny przepis na łódeczki ziemniaczane z piekarnika. Cudownie smakują podawane z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski. Można je zaserwować również jako dodatek do obiadu. Po upieczeniu ziemniaczki wychodzą miękkie, delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Mój sprawdzony patent to podgotowanie ziemniaków przez około 4-5 minut przed wstawieniem ich do piekarnika. Dzięki temu cały smak zachowują w środku, nie są za suche i zyskują złocistą, chrupiącą skórkę.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1559
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1559
Składniki
Wybieramy ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości. Jeśli korzystamy ze starych ziemniaków, lepiej je obrać. Młode możemy pozostawić w skórce. Umyte/obrane ziemniaki kroimy w łódeczki.
Do garnka wlewamy 2 litry wody, ustawiamy na kuchence i zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy łyżeczkę tymianku i 2 ząbki obranego czosnku. Na koniec wrzucamy ziemniaki.
Ziemniaki gotujemy przez około 4-5 minut. Po tym czasie podgotowane ziemniaki odcedzamy i gorące przekładamy do miski.
Łódeczki ziemniaczane polewamy olejem. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Całość mieszamy, tak żeby kawałki ziemniaków były dokładnie pokryte przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Łódeczki ziemniaczane wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20-30 minut na złoty kolor.
Łódeczki ziemniaczane z piekarnika podajemy w roli przekąski z sosem lub serwujemy jako dodatek do obiadu. Smacznego!