Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko:)
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 126
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7138
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Odsłon: 6890
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 80
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 126
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7138
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Odsłon: 6890
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 80
Składniki
Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej.
Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.
Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.
Piec na rozgrzanym smalcu, ale na najmniejszym palniku i najmniejszym płomieniu. Pączki powinny się powoli rumienić aby były w środku dobrze usmażone. Jak będą się za szybko rumienić, tzn że tłuszcz jest za gorący. Wówczas można dołożyć trochę zimnego smalcu lub plasterki ziemniaków dodawać co jakiś czas, a te wysmażone wyciągać.