Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczarkowe risotto

Pieczarkowe risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 2971

dla wegetarian, danie na szybki i tani obiad

Składniki

  • ryz, 3/4 szkl
  • pieczarki, 20dkg
  • cebula, 1/2 srednia
  • masło, 1 1/2 łyżki
  • serek mascarpone, 2 pełne łyżki
  • mleko, 1 szkl
  • ser żółty, troche do posypania
  • grzyb suszony, zalecany dla lepszego smaku
  • sol, pieprz,vegaeta, do smaku
  • szczypiorek, 2 łżeczki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarkowe risotto

Przygotowanie

  1. Cebulke lekko przeszklić na łyżce masła, dodać pokrojone dość drobno pieczarki. pokruszony suszony grzybek. Dusic i nie dopusic do calkowitego smażenia ( chodzi o to by pieczarki pozostaly w delikatnym sosie). Doprawic vegeta i pieprzem.

  2. Reszte masla rozpuscic w garnku ( najlepiej teflonowym, wtedy nie przywiera), wrzucic opłukany ryz. Zalać szklanka mleka i 3/4 szkl gorącej wody.Troche posolic. Gotowac pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

  3. JAk już nie bedzie widac plynu, dodac serek maskarpone, pieczarki, szczypiorek ( zostawic troche do posypania). Wymieszac, zdjac z ognia i zostawic na troche pod przykryciem.

  4. Podawac posypane startym żółtym serem i szzcypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń