Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintnie i niedrogo
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1391
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 326
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1391
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 326
Składniki
Cukinie myjemy, obcinamy końce i używamy obieraczki do jarzyn tak aby z warzywa wyciąć cienkie długie plastry. Grubość plastra wychodzi ok. 2-3mm.
Cukinie delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (ja robiłem wersję ostrzejszą, więc więcej pieprzu).
Przyprawioną cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy przez 30s z każdej strony (można lekko zarumienić). Zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Przyrządzanie cukinie jest trochę pracochłonne bo maksymalnie można jednorazowo na patelni obsmażyć maks 6 plastrów. Ale oczywiście zależy wielkość ta zależna jest od długości cukinii i wielkości patelni.
Łososia tniemy w cienkie paski.
Z odsączonej cukinii tworzymy przekładańca w następujący sposób: plaster cukinii - cienka warstwa serka i posiekany koper - plaster cukinii-warstwa łososia. Tak układamy kilka warstw. Całość zakańczamy uformowanym cienkim rulonem sera i gałązkami kopru.
Jeśli zostanie nam łososia i serka, można zrobić małe roladki łososiowo-serowe, gdyby komuś doskwierał głód. Ale w wbrew pozorom przystawka syta.
SMACZNEGO!