Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintnie i niedrogo
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 806
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5419
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8642
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17661
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 806
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5419
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8642
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17661
Składniki
Cukinie myjemy, obcinamy końce i używamy obieraczki do jarzyn tak aby z warzywa wyciąć cienkie długie plastry. Grubość plastra wychodzi ok. 2-3mm.
Cukinie delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (ja robiłem wersję ostrzejszą, więc więcej pieprzu).
Przyprawioną cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy przez 30s z każdej strony (można lekko zarumienić). Zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Przyrządzanie cukinie jest trochę pracochłonne bo maksymalnie można jednorazowo na patelni obsmażyć maks 6 plastrów. Ale oczywiście zależy wielkość ta zależna jest od długości cukinii i wielkości patelni.
Łososia tniemy w cienkie paski.
Z odsączonej cukinii tworzymy przekładańca w następujący sposób: plaster cukinii - cienka warstwa serka i posiekany koper - plaster cukinii-warstwa łososia. Tak układamy kilka warstw. Całość zakańczamy uformowanym cienkim rulonem sera i gałązkami kopru.
Jeśli zostanie nam łososia i serka, można zrobić małe roladki łososiowo-serowe, gdyby komuś doskwierał głód. Ale w wbrew pozorom przystawka syta.
SMACZNEGO!