Do góry

Przekąski Przepis na:

Roladki dyniowe

Roladki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 97

Jesień to piękna, kolorowa pora roku. Gdy za oknem zawitała w pełni- pora skorzystać ze smaków jakie nam oferuje. W dzisiejszym wydaniu pomysł na szybkie, smaczne roladki dyniowe.

Składniki

  • 1,5kg dyni hokaido
  • 10dag kaparów
  • 10 liści szałwii
  • roszponka lub rukola
  • ząbek czosnku
  • boczek wędzony w plasterkach
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 4-6 łyżek octu balsamicznego
  • 6dag parmezanu do posypania
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię należy umyć, oczyścić ze skórki, miąższu oraz pestek. Następnie pokroić na mniejsze części- prostokąciki.
    Gotować 6-8min w posolonej wodzie. Odcedzić i postawić do wystudzenia

  2. Plasterki boczku lekko posypać pieprzem następnie zawijać w nich pokrojone kawałki dyni. Aby roladka nie rozpadała się można w środek wbić wykałaczkę. Powstałe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy sypiemy kapary.

  3. Przygotowanie sosu:

    Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem, oliwą, szałwią, niewielką ilością soli i pieprzem.

    Zalać roladki sosem, piec w piekarniku 6-8min w temepraturze 200 stopni.

    Po wyciągnięciu polać lekko octem balsamicznym i na koniec posypać parmezanem, roszponką/ rukolą. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń