Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintna sałatka z pewnością przypadnie do gustu gościom. Szparagi, homarce (scampi) i pomidory są wyjątkowo niskokaloryczne, co sprawia, że porcja ma tylko 190 kcal, nawet z awokado. Przepis zaczerpnięty z książki kucharskiej.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 534
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1420
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 114
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 396
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 534
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1420
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 114
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 396
Składniki
Szparagi przyciąć na końcach i obrać w dolnej części, a potem pokroić na około 3 cm odcinki. Wierzchołki odłożyć.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać szpinak na wrzątek i gotować około 6-8 min, po 5 min dodać wierzchołki. Ugotowane odcedzić na sitko i pozostawić do ostygnięcia.
Awokado obrać, przepołowić i delikatnie wyciągnąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i pokropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pestki usunąć, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa dodać do awokado.
Zrobić dressing. Wymieszać ze sobą ocet z białego wina, ostrą paprykę z olejem sojowym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę polać 2 łyżkami dressingu, wymieszać i odstawić na krótko. Homarce nakładać na talerze razem ze sałatką, polane resztą dressingu.