Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintna sałatka z pewnością przypadnie do gustu gościom. Szparagi, homarce (scampi) i pomidory są wyjątkowo niskokaloryczne, co sprawia, że porcja ma tylko 190 kcal, nawet z awokado. Przepis zaczerpnięty z książki kucharskiej.
Szparagi przyciąć na końcach i obrać w dolnej części, a potem pokroić na około 3 cm odcinki. Wierzchołki odłożyć.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać szpinak na wrzątek i gotować około 6-8 min, po 5 min dodać wierzchołki. Ugotowane odcedzić na sitko i pozostawić do ostygnięcia.
Awokado obrać, przepołowić i delikatnie wyciągnąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i pokropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pestki usunąć, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa dodać do awokado.
Zrobić dressing. Wymieszać ze sobą ocet z białego wina, ostrą paprykę z olejem sojowym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę polać 2 łyżkami dressingu, wymieszać i odstawić na krótko. Homarce nakładać na talerze razem ze sałatką, polane resztą dressingu.
Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...
Odsłon: 17
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 15
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 23
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 25
Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...
Odsłon: 17
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 15
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 23
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 25
Składniki
Szparagi przyciąć na końcach i obrać w dolnej części, a potem pokroić na około 3 cm odcinki. Wierzchołki odłożyć.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać szpinak na wrzątek i gotować około 6-8 min, po 5 min dodać wierzchołki. Ugotowane odcedzić na sitko i pozostawić do ostygnięcia.
Awokado obrać, przepołowić i delikatnie wyciągnąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i pokropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pestki usunąć, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa dodać do awokado.
Zrobić dressing. Wymieszać ze sobą ocet z białego wina, ostrą paprykę z olejem sojowym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę polać 2 łyżkami dressingu, wymieszać i odstawić na krótko. Homarce nakładać na talerze razem ze sałatką, polane resztą dressingu.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Wytrawne nachosy z domowej tortilli
Przekąski
Awanturka z makrelą
Przekąski
Pasta z bakłażanów i orzechów nerkowca
Przekąski
Gofry z cukinii
Wytrawne nachosy z domowej tortilli
Takie chipsy to doskonała przekąska. Mogą być podane do pochrupania albo np....
Odsłon: 48
Awanturka z makrelą
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 6511