Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na przekąskę na każdą okazję a na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103731
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2010
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103731
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2010
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Składniki
Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 3 godziny, podmieniłam w międzyczasie wodę. Na 2 łyżkach oleju usmażyłam cebulę i pieczarki. Dołożyłam paprykę pokrojoną w paski, ale w połowie czasu smażenia. Posoliłam odrobinę. Dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i trzymałam na ogniu aż zacznie wrzeć. Zdjęłam z palnika i ostudziłam.
Jak warzywa były już zimne dolałam ocet i pozostałą część oleju, dodałam papryki w proszku, wymieszałam i połączyłam ze matiasami pokrojonymi w paski 1,5 - 2 cm. Naczynie ze śledziami odstawiłam do lodówki na całą noc. Najlepiej jak pozostaną w zamkniętym naczyniu ok. doby.
Notatki: * octu dodawać wedle własnego smaku, nie każdy lubi kwaśne * papryki dodałam tak na czubek łyżeczki do herbaty, proszę dodawać jej wedle własnego smaku * można zamienić paprykę surową na konserwową * miałam połowę żółtej i połowę czerwonej papryki