Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na przekąskę na każdą okazję a na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1787
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 55
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 144
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1787
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 55
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 144
Składniki
Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 3 godziny, podmieniłam w międzyczasie wodę. Na 2 łyżkach oleju usmażyłam cebulę i pieczarki. Dołożyłam paprykę pokrojoną w paski, ale w połowie czasu smażenia. Posoliłam odrobinę. Dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i trzymałam na ogniu aż zacznie wrzeć. Zdjęłam z palnika i ostudziłam.
Jak warzywa były już zimne dolałam ocet i pozostałą część oleju, dodałam papryki w proszku, wymieszałam i połączyłam ze matiasami pokrojonymi w paski 1,5 - 2 cm. Naczynie ze śledziami odstawiłam do lodówki na całą noc. Najlepiej jak pozostaną w zamkniętym naczyniu ok. doby.
Notatki: * octu dodawać wedle własnego smaku, nie każdy lubi kwaśne * papryki dodałam tak na czubek łyżeczki do herbaty, proszę dodawać jej wedle własnego smaku * można zamienić paprykę surową na konserwową * miałam połowę żółtej i połowę czerwonej papryki