Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 11119

Propozycja na przekąskę na każdą okazję a na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe a'la matias
  • 4 pieczarki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 papryka średniej wielkości
  • 1/5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/5 szklanki octu
  • 1/5 szklanki oleju
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • 1 -2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 3 godziny, podmieniłam w międzyczasie wodę.

    Na 2 łyżkach oleju usmażyłam cebulę i pieczarki. Dołożyłam paprykę pokrojoną w paski, ale w połowie czasu smażenia. Posoliłam odrobinę. Dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i trzymałam na ogniu aż zacznie wrzeć. Zdjęłam z palnika i ostudziłam.

  2. Jak warzywa były już zimne dolałam ocet i pozostałą część oleju, dodałam papryki w proszku, wymieszałam i połączyłam ze matiasami pokrojonymi w paski 1,5 - 2 cm.
    Naczynie ze śledziami odstawiłam do lodówki na całą noc. Najlepiej jak pozostaną w zamkniętym naczyniu ok. doby.

  3. Notatki:
    * octu dodawać wedle własnego smaku, nie każdy lubi kwaśne
    * papryki dodałam tak na czubek łyżeczki do herbaty, proszę dodawać jej wedle własnego smaku
    * można zamienić paprykę surową na konserwową
    * miałam połowę żółtej i połowę czerwonej papryki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń