Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa propozycja dla wegetarian, na upalne dni, ale też dla osób, które chcą "odpocząć" od potraw mięsnych.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118768
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8690
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3176
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2536
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118768
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8690
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3176
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2536
Składniki
Warzywa (mogą być z mrożonki) sparzyć lub ugotować aldente (półtwarde). Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Na dno ułożyć naleśnik i zawinąć brzeg równomiernie. Na nim położyć mieszane warzywa i posypać obficie utartym serem. Ugnieść, by się wszystko zwarło. Na tym ułożyć następny naleśnik i znowu powtórzyć warstwę warzyw z serem. Powtarzać warstwy tyle razy, na ile pozwoli nam tortownica. Na górną warstwę składają się tylko warzywa i ser (nie przykrywamy jej naleśnikiem). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok. 200* i zapiekamy do momentu zarumienienia sera (ok. 35 min). wyciągamy z piekarnika i odczekujemy ok 10-15 min zanim zdejmiemy obręcz z "tortu". Danie musi chwilę przestygnąć, by było bardziej zwarte. Na koniec pokroić i podawać polane sosem np. beszamelowym, pieczarkowym lub innym ulubionym. Palce lizać!
Smacznego!