Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chrupiąca skorupka, aksamitne wnętrze i rozpływający się w ustach spód .... :)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Ciasto zagnieść, lub użyćgotowego kruchego lub francuskiego.
Mąkę posiekać z mrgaryną, dodać jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Cukinię pokroić z w drobną kostkę.
cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, i zaraz potem cukinie. Razem smażyć aż cukinia trochę zmięknie (ma zmięknąć a nie się rozpadać).
przyprawić solą, pieprzem, curry bazylią, oregano.
Na osobną patelnię wyłożyć pomidory z puszki, podsmażać w sosie własnym aż odparuje woda, a z pomidorków zrobi się ciapka. Przyprawić solą pieprzem, bazylią, oregano, jeśli są kwaśne, dodać trochę cukru.
Ciasto wyłożyć na formę do tarty, i podpiec na złoto. Wyłożyć pomidory, i cukinie z cebulą.
Jajko i pozostałe z ciasta białko roztrzepać z 2 łyżkami śmietany i startym serem. Rozsmarowć na wierzchu.
Całość piec w 180 stopniach jeszcze jakieś 25 minut. Pod koniec pieczenia oprószyć wierzch słodką papryką w proszku i odrobiną startego zółtego sera.