Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat ziemniaków i ciągnącego się sera
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 168
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 224
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 168
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 224
Składniki
Ziemniaki należy umyć i ugotować w koszulkach. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy ser w nieduże kawałki o ok. 4 cm długości i 1 cm grubości, jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Ochłodzone ziemniaki należy przecisnąć przez praskę o drobnych oczkach, dodać do nich żółtka, parmezan oraz sól i pieprz według uznania. Ciasto ziemniaczane rozrabiamy, najlepiej ręką. Następnie rwiemy je na kawałki formując na dłoni placuszek, kładziemy na nim kawałek sera i zamykamy tworząc wokół sera ziemniaczaną otoczkę. Gotowe crocchè panierujemy w mące, roztrzepanym białku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Mogą służyć jako przekąska, dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Życzymy wszystkim smacznego!