Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 984

Sezon na bób jest krótki, trzeba koniecznie korzystać z jego dobrodziejstw. Oto jedna z moich propozycji :P

Składniki

  • 1 kg bobu;
  • 1 1/2 cebula;
  • 1 papryczka chilli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 sparzone i obrane pomidory;
  • sok z połowy cytryny;
  • sok z połowy cytryny;
  • 1 łyżeczka chia;
  • kilka grzanek pełnoziarnistych (opcjonalnie)
  • sól i pieprz;
  • zmielone ziarno kolendry;
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
  • olej kokosowy lub rzepakowy;
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy do miękkości, odstawiamy. W rondlu lub głębszej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, czosnek i chilli.
    Po chwili dodajemy pomidory, kolendrę i kmin, dusimy ok.6 min. Posolić. Teraz dodajemy ugotowany bób, sok z cytryny i troszkę wody (nie za dużo żeby pasta nie była za rzadka).

  2. Dusimy wszystko razem ok.15 min.
    Potem całość należy zmiksować, dodać chię i grzanki, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
    I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 15 lipca 2018 Uwielbiam bób pod każdą postacią. Robię pastę ale moja jest prosta i na pewno mniej smaczna. Muszę wypróbować Twój przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń