Do góry

Przetwory Przepis na:

przyprawa mix - Garam Masala

przyprawa mix - Garam Masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 9101

jesli nie mamy mozliwosci kupic juz gotowej, bardzo latwo samemu zrobic - trzeba miec tylko: mlynek do kawy albo spory mozdziez :) przyprawe w szczelnym opakowniu (puszka czy sloik) mozna przechowywac przez wiele miesiecy ** idealnie nadaje sie do: wszelakich curry, miesa mielonego, kebabow - ogolnie miesnych potraw, ale takrze do warzywnych - gotowanych czy duszonych garam masala jest to aromatyczna miesznka przypraw pochodzaca ze srodkowej Azji.. samo slowo "masala" znaczy przyprawa... a oto moj przepis :)

Składniki

  • listek laurowy, 5 sztuk
  • czarnuszka "siewna"(black onion seeds) - mozna dostac np w aptece czy sklepach ogrodniczych ;), 3 lyzki
  • kmin rzymski nasiona, 4-5 lyzek
  • kolendra nasiona, 4-5 lyzek
  • chili, wg uznania, ale mozna pominac
  • kardamon, 6 "poduszeczek"
  • cynamon, 1-2 lyzki
  • imbir mielony, 1 lyzka
  • gozdziki, 4 sztuki
  • pieprz czarny (moze byc mielony ale najlepiej samemu zmielic), 2-3 lyzki
  • GALKA MUSZKATOLOWA, pol lyzki
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
przyprawa mix - Garam Masala

Przygotowanie

  1. przyprawy ktore trzeba zmielic - zmielic poprosze ;) bardzo dokladnie. wymieszac z juz zmielona czescia i przelozyc do szczelnego opakowania...

  2. przyprawe uzywac do mies, sosow czy curry... nada im intrygujacy aromat... idelanie nadaje se do ryzu na ostro...

  3. jesli chodzi o kardamon zielony, nalezy pierw nasionka wyluskac z "podszeczek"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń