Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jesli nie mamy mozliwosci kupic juz gotowej, bardzo latwo samemu zrobic - trzeba miec tylko: mlynek do kawy albo spory mozdziez :) przyprawe w szczelnym opakowniu (puszka czy sloik) mozna przechowywac przez wiele miesiecy ** idealnie nadaje sie do: wszelakich curry, miesa mielonego, kebabow - ogolnie miesnych potraw, ale takrze do warzywnych - gotowanych czy duszonych garam masala jest to aromatyczna miesznka przypraw pochodzaca ze srodkowej Azji.. samo slowo "masala" znaczy przyprawa... a oto moj przepis :)
Składniki
przyprawy ktore trzeba zmielic - zmielic poprosze ;) bardzo dokladnie. wymieszac z juz zmielona czescia i przelozyc do szczelnego opakowania...
przyprawe uzywac do mies, sosow czy curry... nada im intrygujacy aromat... idelanie nadaje se do ryzu na ostro...
jesli chodzi o kardamon zielony, nalezy pierw nasionka wyluskac z "podszeczek"