Do góry

Sałatki Przepis na:

mizeria z ogórków, ale nie ogórki ze śmietaną

mizeria z ogórków, ale nie ogórki ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 128

Czasami bywam w restauracjach i próżno w nich znaleźć prawdziwą mizerię. Taką, jaką robiła moja babcia. Jaka jest różnica? O tym za chwilę...

Składniki

  • Na 1 osobe - 1 szt. średniego ogórka, najlepsze są z własnego ogródka lub zaprzyjaźnionej babci
  • śmietana lub jogurt do wyboru
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
mizeria z ogórków, ale nie ogórki ze śmietaną

Przygotowanie

  1. - obrać ogórki ze skórki. Te ogródkowe mogą mieć lekko gorzkawe końcówki jeśli są mało podlewane

    - pokroić na cieniutkie plasterki! To ważne.

    - posolić, pomieszać aż puszczą sok, doprawić pieprzem

    - wlać śmietanę lub jogurt. Oczywiście, wymieszać.

    Mizeria gotowa. W smaku czuć sok z ogórków.
    Zazwyczaj jednak podaje się grubo pokrojone ogórki zalane śmietaną.

    Tym właśnie różni się mizeria od ogórków w śmietanie.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń