Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i efektowna sałatka z buraczków.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1149
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 124
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 440
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1149
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 124
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 440
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Składniki
Buraki można upiec lub ugotować w skórce. Po przestudzeniu obrać. Czas podany przeze mnie dotyczy wersji dla zapracowanych ;) czyli korzystających z gotowych buraczków w próżniowych opakowaniach, dostępnych w każdej sieciówce. Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Przygotowujemy sos. Do blendera wlewamy oliwę , ocet balsamiczny i wrzucamy czosnek. Czosnek nie może zdominować sałatki, więc wystarczy pół ząbka. Jeżeli chodzi o proporcje oliwy do octu to 4:1. Wystarczy kilka sekund na wysokich obrotach i sos gotowy. Dorzucamy do blendera garść rukoli i miksujemy . Przy czym , nie miksujemy rukoli na miazgę, listki mają być poszatkowane ale widoczne.
na suchej patelni prażymy pestki dyni.
Buraki solimy, polewamy vinegretem z rukolą, posypujemy pestkami dyni i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Cieszy oko i podniebienie :)