Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i szybka do zrobienia sałatka z kalafiora i ogórka. Sałatka wspaniale smakuje samodzielnie, jak i podana do obiadu.
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 2352
Konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, ciast, deserów. Warto zro...
Odsłon: 73
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 2352
Konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, ciast, deserów. Warto zro...
Odsłon: 73
Składniki
Kalafior umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze części. Włożyć do gotującej się i osolonej wody na około 5 minut. Po zagotowaniu wyjąć z wody (ma być jeszcze chrupiący) i wystudzić, następnie pokroić na mniejsze cząstki.
Ogórki umyć, obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić w niezbyt grube plasterki. Koperek umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i zalać oliwą.
Do jogurtu dodać czosnek z oliwą, nieco soli i pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać.
Do pokrojonych składników dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki mieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie smak czosnku nieco wietrzeje. Ilość sosu dopasować do swoich upodobań. U mnie sałatka jest z umiarkowaną ilością sosu, gdyż tak właśnie lubimy.