Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 5323

Inspiracją do dzisiejszego przepisu była piękna, wiosenna pogoda za oknem, która zawitała dziś do mojej kuchni. Wraz z moją córka postanowiłyśmy Wam o tym opowiedzieć…, więcej szczegółów na moim blogu

Składniki

  • 0,5 główki sałaty np. lodowej
  • 1 pomidor
  • 0,5 ogórka świeżego
  • 5 oliwek
  • 0,5 puszki kukurydzy lub 1 mała
  • 0,5 opakowania sera typu feta
  • garść pestek dyni
  • szczypior (odrobina)
  • 0,25 szklanki oliwy z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki ziół do sałatek
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa umyj. Sałatę osusz i porwij na kawałki. Nigdy nie tnij sałaty nożem, bo inaczej zniszczysz jej delikatną strukturę.

  2. Następnie pokrój w kostkę pomidora, ogórka, oliwki i fetę. Odsącz kukurydzę i dodaj do reszty. Szczypiorek posiekaj drobno nożem lub nożyczkami, jak ja to robię.

  3. Na suchą patelnię wrzuć pestki dyni i całość podgrzewaj aż do momentu, kiedy zaczną się rumienić pestki. Co chwilę mieszaj patelnią, żeby się nie przypaliły.

  4. Sos przygotuj sobie w osobnej szklance lub kubeczku. Wlej najpierw oliwę, potem ocet i dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj energicznie łyżeczką i polej sałatkę. Następnie wymieszaj całość. Pamiętaj żeby zrobić to ok. 30 min przed podaniem. W tym czasie sałatka przejdzie przyprawami, a nie opadnie.
    Pozdrawiam
    Magda

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń