Spis treści:
Żurawina jest ceniona w polskiej kuchni zarówno za swoje walory smakowe, jak i właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że jej regularne spożywanie może przynieść ulgę w infekcjach dróg moczowych, poprawić samopoczucie i zniwelować stany zapalne. Co dokładnie kryje w sobie ta roślina? Dlaczego warto jeść żurawinę? I do czego można ją wykorzystać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Żurawina – właściwości
Żurawina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości diuretycznych. Dzięki nim zwiększa filtrację w nerkach i przyspiesza usuwanie z nich toksyn i bakterii. Nic więc dziwnego, że wiele suplementów diety posiada w swoim składzie właśnie ekstrakt z żurawiny.
Właściwości zdrowotne powyższej rośliny to zasługa bardzo żyznych torfowisk, na których rośnie. Jej wielonasienne jagody obfitują w liczne składniki odżywcze, w tym witaminy A i C oraz te z grupy B. Jeśli zmagasz się z częstymi infekcjami w sezonie jesienno-zimowym, postaw na żurawinę, którą możesz wykorzystać do domowych przetworów.
Dlaczego warto jeść żurawinę? Suplementowanie ekstraktu z żurawiny lub spożywanie jej na surowo jest polecane w przypadku infekcji wirusowych, anginy, problemów z żołądkiem, trzustką, pęcherzem oraz jelitami. Żurawina obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Planujesz wdrożyć jej owoce do jadłospisu? W takim razie pamiętaj, że największa koncentracja cennych substancji znajduje się w jej świeżej wersji.
Zobacz: Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Żurawina – wartości odżywcze
Ile kalorii posiada i jakie związki kryje w sobie żurawina? Wartości odżywcze w 100 g tej rośliny kształtują się następująco:
Wartość energetyczna: 46 kcal;
Białko: 0,4 g;
Tłuszcz: 0,1 g;
Węglowodany: 12,2 g;
Błonnik: 4,6 g;
Witamina A: 3,00 µg;
Tiamina: 0,01 mg;
Ryboflawina: 0,02 mg;
Niacyna: 0,10 mg;
Witamina C: 14 mg;
Potas: 80 mg;
Wapń: 8 mg;
Żelazo: 2,23 mg;
Fosfor: 11 mg.
Do czego wykorzystać żurawinę?
Zastanawiasz się, co można zrobić z żurawiny? Odpowiedź brzmi - całe mnóstwo smacznych przysmaków. Poniżej znajduje się tylko kilka pomysłów, po które możesz sięgnąć podczas swojej kulinarnej przygody. Nie bój się eksperymentować i zaufaj swojej intuicji!
Sok
Sok z żurawiny to rozgrzewający dodatek do herbaty, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Można go stosować jako uzupełnienie klasycznej terapii przeciw infekcjom górnych i dolnych dróg oddechowych. Jeśli nie lubisz smaku samej żurawiny, wzbogać go o sok z cytryny, miód, imbir lub cynamon.
Aby wykonać domowej roboty napitek z żurawiny, wykorzystaj świeże owoce i cukier. Pozbądź się zepsutych egzemplarzy, umyj te dobre i umieść w szerokim garnku. Zalej je wodą tak, aby płyn dokładnie przykrywał surowiec. Dosyp cukier i gotuj całość na niewielkim ogniu. Kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż owoce się rozpadną, a cała mikstura zgęstnieje. Następnie przecedź ją przez sitko i zlej do butelek.
Syrop
Co można zrobić z żurawiny? Np. syrop, który jest zagęszczoną wersją soku. Można go spożywać również na łyżeczce - zupełnie tak, jak apteczne specyfiki. Jeśli nie chcesz inwestować w gotowe produkty, wykonaj przetwór w zaciszu własnej kuchni. Jak się za to zabrać?
Przepis na syrop z żurawiny zrealizujesz poprzez połączenie świeżych owoców z cukrem. Możesz użyć receptury podanej wyżej. Pamiętaj jednak, że w celu otrzymania gęstego płynu obróbka termiczna będzie o wiele dłuższa. Całkowicie rozgotuj owoce, a następnie przeciśnij je przez sitko razem z sokiem, który puściły. Na samym końcu przelej całość do słoiczków i gotowe!
Suszona żurawina do mięsa
Aby korzystać z dobrodziejstw żurawiny przez całą jesień i zimę, warto ją po prostu ususzyć. W tej formie wykorzystasz ją do sałatek, owsianek, a także dań z mięsnymi sosami. Jeśli lubisz, gdy zawarte w nich owoce są smaczne i soczyste, wystarczy, że najpierw namoczysz, a następnie ugotujesz je w wodzie z cukrem. Dorzuć je do gotowego sosu i delektuj się jego wyjątkowym i lekko kwaśnym smakiem. Podkreśli on charakter potraw z indyka, kaczki, wołowiny oraz dziczyzny.
Konfitura
Dobrym sposobem na dodanie nieco słodyczy pochmurnym, jesiennym dniom jest delektowanie się domowej roboty konfiturą, którą przygotujesz właśnie z żurawiny. Jej specyficzny posmak doskonale podbije słodycz kanapek z masłem orzechowym. Pierwszym krokiem w realizacji receptury jest wsypanie umytych owoców na patelnię. Dosyp do nich cukier i wlej wodę, a następnie zagotuj i zredukuj do minimum. Gdy składniki osiągną odpowiednią gęstość, wystarczy zlać płyn do słoików i je zapasteryzować, wstawiając na kilka minut do wrzącej wody. Jeśli lubisz wyraziste aromaty, wzbogać konfiturę o cynamon. Palce lizać!
Galaretka
Galaretka to ulubiony przysmak najmłodszych, w szczególności, jeśli została wyczarowana przez ukochanego rodzica lub dziadka. Chcesz zaskoczyć swoje pociechy czymś wyjątkowym? Postaw właśnie na ten frykas. Aby go zaserwować, gotuj owoce pod przykryciem przez 15 minut, pilnując, żeby nie wykipiały. Użyj sitka do przetarcia masy, a następnie połącz ją z żelatyną lub agarem, dokładnie wymieszaj i poczekaj do całkowitego ostygnięcia. Tak wykonana galaretka nada się nie tylko jako przekąska dla dzieci, ale również jako uzupełnienie dań i deserów.
Nalewka
Nalewka żurawinowa może posłużyć ci zarówno do przygotowania kolorowych drinków, jak i prezentów świątecznych dla najbliższych osób. Do jej przyrządzenia potrzebujesz świeżej żurawiny, wódki, spirytusu, wody, cukru lub miodu oraz laski wanilii.
Zamroź żurawinę na co najmniej trzy doby, rozdrobnij ją w blenderze, a na końcu zalej spirytusem z laską wanilii i odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltruj miksturę przez gazę i zlej do dużego słoika. Zagotuj w garnku wodę z cukrem i po wystygnięciu dolej ją do napitku. Żurawinówka będzie gotowa do picia po trzech miesiącach leżakowania.
Dżem
Do czego wykorzystać żurawinę? Odpowiedź brzmi - do dżemu! Przepis uwzględnia zaledwie dwa składniki, tj. cukier i owoce. Umyj surowiec, dokładnie zmiksuj w blenderze i włóż do garnka razem z cukrem. Możesz pozostawić część owoców w całości, co sprawi, że twój dżem nabierze ciekawej tekstury. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 40 minut do zmięknięcia. Gdy owoce zrobią się szkliste, można przełożyć je do słoików i zapasteryzować.
2. Marchewkowy chlebek z żurawiną

Chleb z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasto marchewkowe z żurawiną

Ciasto z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Cantucci z żurawiną i pistacjami

Ciasteczka z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Placuszki orkiszowe z żurawiną

Placuszki z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kokosowa owsianka z żurawiną

Owsianka z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną

Sałatka ze szpinakiem, fetą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Rolada wieprzowa z boczkiem i żurawiną

Rolada z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Drobiowe roladki z żurawiną

Roladki z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pieczony filet z żurawiną

Pieczony filet z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Grillowany oscypek z żurawiną
Oscypek z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »
Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »
Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »