Grill - temat specjalny

Co jeść, żeby mieć energię jesienią?

Jesień to czas wzmożonych zachorowań oraz częstych spadków energii. Wpływ na ten stan rzeczy ma co najmniej kilka czynników, w tym to, co ląduje na twoim talerzu. Co jeść, żeby mieć energię? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Podstawową rolą pożywienia jest dostarczanie energii. Jednak gros osób, pomimo regularnego spożywania posiłków, często odczuwa nadmierne zmęczenie. Jest to szczególnie zauważalne jesienią i określane mianem „przesilenia jesiennego”. Jednak okazuje się, że wystarczy zrezygnować z niektórych produktów, a inne włączyć do diety, żeby zredukować tę dolegliwość i odzyskać siły witalne. Co jeść, żeby mieć energię i doskonałe samopoczucie? 

Sprawdź także: Dodaj łyżeczkę do kawy. Zmniejszy stres i pobudzi mózg do pracy

Dlaczego jesienią mamy mniej energii? 

Jesień to specyficzna pora roku, podczas której wiele z nas doświadcza dokuczliwych symptomów przesilenia. Pod tym pojęciem kryje się pogorszenie samopoczucia psychicznego i fizycznego, mogące objawiać się bólami głowy, problemami ze snem, przewlekłym zmęczeniem, brakiem motywacji do działania czy zwiększonym apetytem. Zastanawiasz się, dlaczego jesienią mamy mniej energii? 

Jesienią zmniejsza się dostępność, a zatem także spożycie wielu owoców i warzyw, przez co dostarczamy organizmowi mniej cennych witamin i składników mineralnych. Co więcej, nie bez znaczenia dla naszego zdrowia pozostaje ograniczona ekspozycja na słońce, która stanowi źródło witaminy D. Jej obniżony poziom rzutuje na nasze samopoczucie, a krótsze dni sprzyjają zwiększeniu syntezy hormonu odpowiadającego za uczucie senności – melatoniny. W rezultacie mimo uczucia wzmożonego zmęczenia w ciągu dnia nocą pojawiają się problemy ze snem. Warto również podkreślić, że przyczyną nagłego osłabienia może być zmniejszona aktywność fizyczna. 

Skąd się biorą spadki energii? 

Niemal każda osoba, zapytana o to, jak najszybciej dodać sobie energii odpowie – spożywając cukier! Okazuje się jednak, że słodycze to rozwiązanie na krótko bowiem powodują one nagły wzrost glukozy we krwi, a następnie równie raptowny spadek. Efektem tego jest nawrót zmęczenia. To właśnie wysoka podaż węglowodanów prostych w diecie stanowi odpowiedź na pytanie, skąd się biorą spadki energii. Jak można im zapobiec? 

Rozwiązaniem powyższego problemu jest znalezienie zdrowych alternatyw dla słodyczy – na szczęście takich odżywczych i smacznych propozycji nie brakuje. Przygotowując przekąski własnoręcznie, masz pewność, że użyte składniki przyniosą ci więcej korzyści niż strat. Nieco inaczej przedstawia się kwestia składu przekąsek kupowanych w sklepie. Konieczne jest uważne czytanie ich składu, bywa bowiem tak, że produkt ma znacznie więcej kalorii i mnóstwo niezdrowych komponentów.  

Na jakie produkty warto zwracać uwagę, jeśli poszukujesz zdrowych słodkości? Na pewno okazyjnie można sięgać po wysokiej jakości słodycze, w których cukier zastąpiono stewią, ksylitolem czy inną naturalną substancją słodzącą. Dodatkowo możesz postawić na suszone i świeże owoce, bakalie, a także gorzką czekoladę. Jednak bez wątpienia najzdrowszą opcją będą słodkości przygotowane w zaciszu własnej kuchni. Oto kilka bardzo pożywnych i łatwych w przyrządzeniu przysmaków: 

  • sałatki owocowe; 
  • lody z mrożonych bananów, prawdziwego masła orzechowego i stewii; 
  • gorąca czekolada z mlekiem roślinnym, łyżeczką karobu, szczyptą cynamonu i odrobiną ksylitolu; 
  • budyń ze zblendowanej ugotowanej kaszy jaglanej, mleka roślinnego i owoców; 
  • domowa „nutella” z awokado ze stewią i kakao lub karobem; 
  • ciasto z fasoli lub buraka słodzone stewią z bezglutenową mąką; 
  • pudding z chia z dwóch łyżek nasion szałwii hiszpańskiej, ½ szklanki mleka kokosowego i naturalnej substancji słodzącej.

Co jeść, żeby mieć energię jesienią? 

Odpowiednio skomponowana dieta zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pozwala utrzymać stały dopływ energii. Z kolei błędom dietetycznym towarzyszy stałe uczucie głodu i zmęczenie. Aby temu zapobiec, wybieraj produkty bogate w pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone. A zatem – co jeść, żeby mieć energię i zapewnić sobie doskonałe samopoczucie jesienią? 

Aby zadbać o stały poziom energii, należy wdrożyć produkty gęste odżywczo do codziennej diety. Doskonałym ich przykładem są orzechy, pestki dyni czy nasiona chia – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i sporo błonnika. Warto także zatroszczyć się o wyższą podaż węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Najlepsze ich źródła to pełne ziarna zbóż – chleb i makaron razowy, kasze czy brązowy ryż. Za dostarczenie organizmowi energii odpowiadają także produkty bogate w białko, takie jak soczewica, ciecierzyca, fasola, jaja, ryby oraz jogurt grecki. 

Świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia z energią – i to bez konieczności sięgania po filiżankę kawy – jest świeży sok z buraków. Stanowi on źródło tlenku azotu – związku rozszerzającego naczynia krwionośne. Wypicie szklanki soku z buraków zapewnia zatem dotlenienie całego organizmu. Potem warto sięgnąć po pożywne śniadanie. Idealną opcją jest owsianka przygotowana z płatków owsianych moczonych przez noc w wodzie. Takie płatki miesza się z ulubionym mlekiem roślinnym, pestkami dyni, orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi, odrobiną miodu i owocami jagodowymi. 

Jako przekąska świetnie sprawdzi się awokado – owoc o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Przykładem takiej przekąski jest carpaccio na bazie tego produktu. Jego plastry należy skropić sokiem z cytryny, posypać prażonymi pestkami dyni i liśćmi rukoli. Inna propozycja to jogurt grecki z bananem i nasionami chia. Świetną energetyczną przekąską jest także domowej roboty masło orzechowe. Wystarczy zblendować ulubione bakalie na gładką masę z odrobiną soli. 

Jesienny obiad, który zapewni doskonałe samopoczucie, to pieczone kalafiory i brokuły podane z rybą. Aby przyrządzić warzywa, skrop je oliwą, przypraw i piecz przez kwadrans w 220 stopniach. Warzywa świetnie komponują się z łososiem w sosie koperkowym. Rybny filet pokrop sokiem z cytryny, dopraw i piecz przez 15 minut w 250 stopniach. W tym czasie przygotuj sos koperkowy – wystarczy, że zagęścisz bulion z wkrojonym świeżym koperkiem śmietaną i mąką. 

Z kolei kolacja, która dostarczy twojemu ciału wartościowych mikroelementów, to zupa krem z soczewicy z mleczkiem kokosowym. Podsmaż cebulę na maśle razem z czerwoną soczewicą, a gdy ta zmięknie – wlej pomidory z puszki i gotuj przez kolejne pięć minut. W ostatnim etapie można wzbogacić potrawę o mleczko kokosowe i posypać zupę-krem pestkami słonecznika. 

Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników i przygotuj smaczne i pożywne dania. 

1. Omlet z brokułami

 Omlet z brokułami Zobacz przepis

Omlet z brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pęczak z kurczakiem i brokułami

 Pęczak z kurczakiem i brokułami Zobacz przepis

Pęczak z kurczakiem i brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekanka z brokułami i pomidorami

 Zapiekanka z brokułami i pomidorami Zobacz przepis

Zapiekanka z brokułami i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryż z warzywami

 Ryż z warzywami Zobacz przepis

Ryż z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gulasz z kaszą i ziemniakami

 Gulasz z kaszą i ziemniakami Zobacz przepis

Gulasz z kaszą i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ryż z jabłkami

 Ryż z jabłkami Zobacz przepis

Ryż z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ryż po hindusku

 Ryż po hindusku Zobacz przepis

Ryż po hindusku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Łosoś z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś po toskańsku

 Łosoś po toskańsku Zobacz przepis

Łosoś po toskańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 242

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 59

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2