Dania do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzenie podczas urlopu jest samodzielne gotowanie. Rozpocznij jeszcze przed wyprawą, żeby później tylko odpoczywać. Jakie dania do słoika na wyjazd będą najlepsze? Wypróbuj sprawdzone przepisy.

Jakie dania ze słoików zabrać na wakacje? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W latach 90., gdy coraz więcej Polaków było stać na podróże po Polsce i Europie, wiele rodzin wyruszało na wakacje. Popularne wtedy było przyrządzanie wek z mięsami i potrawkami, które pozwalały najadać się do syta i zaoszczędzić na urlopie.

Współcześnie, ze względu na inflację oraz trudną sytuację gospodarczą, wielu rodaków szuka sposobu na niskobudżetowy wyjazd. Tak, jak ponad 20 lat temu, przygotowanie dań do słoików to świetny sposób na tańsze wakacje. Wybieraj pomiędzy zupami, obiadami jarskimi i mięsnymi oraz pysznymi dodatkami.

Sprawdź także: Jak kupić świeżą rybę nad morzem? Przestrzegając tych zasad, unikniesz zatrucia

Zupa do słoika

Jeśli chcesz zabrać ze sobą zupy, koniecznie pamiętaj, że słoiki, w których będziesz je przechowywać, muszą być suche, gorące i mieć szczelne zakrętki. Najlepiej, tuż przed ich napełnieniem, przelać zakrętki wrzątkiem, a szklane naczynia przemyć i wstawić do piekarnika, a następnie rozgrzać go do 180 stopni. 

Zupę zrób koniecznie na dzień przed wyjazdem. Musi być świeżo przygotowana, nalewana do słoików prosto z garnka. Nie napełniaj naczyń do końca i pozostaw ok. trzech centymetrów przerwy od wieczka. Wytrzyj dokładnie brzeg słoika i zakrętkę, dopiero wtedy szczelnie zamknij. Gdy zupa ostygnie, możesz sprawdzić, czy nic się nie wylewa i czy zakrętka jest lekko „zassana".

Przechowuj w lodówce, a potem w lodówce turystycznej. Jeśli nie masz takiej możliwości, wstaw do chłodnego miejsca zaraz po przyjeździe i zjedz w ciągu kilku następnych dni.

Jaką zupę do słoika na wakacje przygotować? Dobre będą wszystkie te, które nie zawierają nabiału, czyli nie są z dodatkiem śmietany, jogurtu czy mleka. Pamiętaj jednak, że możesz przygotować wywar, a potem - już podczas wypoczynku - zabielić zupę. Co z makaronem i ryżem? Te nadają się do słoików, ale musisz ich dodać znacznie mniej. Trzymane w płynie po prostu spęcznieją. 

Zupa do słoika na wyjazd powinna być treściwa, dlatego najlepiej sprawdzą się te mięsne lub z wieloma składnikami: 

1. Zupa gulaszowa

 Zupa gulaszowa Zobacz przepis

Zupa gulaszowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa fasolowa

 Zupa fasolowa Zobacz przepis

Zupa fasolowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krem z brokułów bez śmietany

 Krem z brokułów bez śmietany Zobacz przepis

Krem z brokułów bez śmietany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa minestrone

 Zupa minestrone Zobacz przepis

Zupa do słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne do słoika

Zupy mogą okazać się niewystarczająco sycące, aby służyć za główny posiłek podczas wakacji. Jakie treściwe i apetyczne danie do słoika na wyjazd podać na obiad?

Oczywiście możesz postawić po prostu na zawekowane mięsa - schab czy konserwy. Wypróbuj jednak przepisy na potrawy, które zawierają od razu warzywa. Dzięki temu wystarczy zaledwie ryż lub kromka chleba, by się nimi w pełni najeść. Choć wymagają odrobiny wysiłku, to zdecydowanie warto się napracować przed wyjazdem i odpocząć podczas urlopu.

Co więc zapakować do bagażu wakacyjnego? Zdecyduj się na leczo (wegetariańskie lub mięsne), stroganow, gulasz, bigos, gołąbki lub pulpety w sosie. Pamiętaj, aby słoiki były czyste, wyparzone i szczelne!

1. Wegetariańskie leczo z pieczarkami

 Wegetariańskie leczo z pieczarkami Zobacz przepis

Wegetariańskie leczo z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Leczo z kiełbasą

 Leczo z kiełbasą Zobacz przepis

Leczo z kiełbasą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Boeuf Stroganow

 Boeuf Stroganow Zobacz przepis

Boeuf Stroganow / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gulasz wołowy

 Gulasz wołowy Zobacz przepis

Gulasz wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pulpety w sosie pomidorowym (bez śmietany)

 Pulpety w sosie pomidorowym (bez śmietany) Zobacz przepis

Pulpety w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śniadanie i kolacja do słoika

Do słoików, czy raczej słoiczków, możesz też zapakować pyszne smarowidła, które będą świetnym dodatkiem do śniadań i kolacji. Wcale nie chodzi o pasztety, a o hummusy i aromatyczne pasty. Wystarczy, że w miejscu, do którego jedziesz, kupisz świeże pieczywo i wszystko będzie już gotowe. Ze względu na to, że nabiał szybko się psuje (i wymaga chłodnych temperatur przechowywania), lepiej wyeliminuj go z listy składników.  

Jakie pasty do słoików na wyjazd przygotować? Lista może być naprawdę długa, ale postaw na warzywne składniki. Od ziołowych pesto, które świetnie sprawdzą się na chrupiącej bagietce po tahini czy pastę z bakłażana. Sprawdzone przepisy naszych użytkowników znajdziesz poniżej:

2. Hummus z ciecierzycy

 Hummus z ciecierzycy Zobacz przepis

Hummus z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta z bakłażana

 Pasta z bakłażana Zobacz przepis

Pasta z bakłażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z suszonych pomidorów

 Pasta z suszonych pomidorów Zobacz przepis

Pasta z suszonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pasta z pieczonej papryki i marchwi

 Pasta z pieczonej papryki i marchwi Zobacz przepis

Pasta z pieczonej papryki i marchwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 1758

>60 min
7
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1