Dania jednogarnkowe

Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzenie podczas urlopu jest samodzielne gotowanie. Rozpocznij jeszcze przed wyprawą, żeby później tylko odpoczywać. Jakie dania do słoika na wyjazd będą najlepsze? Wypróbuj sprawdzone przepisy.

Jakie dania ze słoików zabrać na wakacje? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W latach 90., gdy coraz więcej Polaków było stać na podróże po Polsce i Europie, wiele rodzin wyruszało na wakacje. Popularne wtedy było przyrządzanie wek z mięsami i potrawkami, które pozwalały najadać się do syta i zaoszczędzić na urlopie.

Współcześnie, ze względu na inflację oraz trudną sytuację gospodarczą, wielu rodaków szuka sposobu na niskobudżetowy wyjazd. Tak, jak ponad 20 lat temu, przygotowanie dań do słoików to świetny sposób na tańsze wakacje. Wybieraj pomiędzy zupami, obiadami jarskimi i mięsnymi oraz pysznymi dodatkami.

Sprawdź także: Jak kupić świeżą rybę nad morzem? Przestrzegając tych zasad, unikniesz zatrucia

Zupa do słoika

Jeśli chcesz zabrać ze sobą zupy, koniecznie pamiętaj, że słoiki, w których będziesz je przechowywać, muszą być suche, gorące i mieć szczelne zakrętki. Najlepiej, tuż przed ich napełnieniem, przelać zakrętki wrzątkiem, a szklane naczynia przemyć i wstawić do piekarnika, a następnie rozgrzać go do 180 stopni. 

Zupę zrób koniecznie na dzień przed wyjazdem. Musi być świeżo przygotowana, nalewana do słoików prosto z garnka. Nie napełniaj naczyń do końca i pozostaw ok. trzech centymetrów przerwy od wieczka. Wytrzyj dokładnie brzeg słoika i zakrętkę, dopiero wtedy szczelnie zamknij. Gdy zupa ostygnie, możesz sprawdzić, czy nic się nie wylewa i czy zakrętka jest lekko „zassana”.

Przechowuj w lodówce, a potem w lodówce turystycznej. Jeśli nie masz takiej możliwości, wstaw do chłodnego miejsca zaraz po przyjeździe i zjedz w ciągu kilku następnych dni.

Jaką zupę do słoika na wakacje przygotować? Dobre będą wszystkie te, które nie zawierają nabiału, czyli nie są z dodatkiem śmietany, jogurtu czy mleka. Pamiętaj jednak, że możesz przygotować wywar, a potem - już podczas wypoczynku - zabielić zupę. Co z makaronem i ryżem? Te nadają się do słoików, ale musisz ich dodać znacznie mniej. Trzymane w płynie po prostu spęcznieją. 

Zupa do słoika na wyjazd powinna być treściwa, dlatego najlepiej sprawdzą się te mięsne lub z wieloma składnikami: 

1. Zupa gulaszowa

 Zupa gulaszowa Zobacz przepis

Zupa gulaszowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa fasolowa

 Zupa fasolowa Zobacz przepis

Zupa fasolowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krem z brokułów bez śmietany

 Krem z brokułów bez śmietany Zobacz przepis

Krem z brokułów bez śmietany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa minestrone

 Zupa minestrone Zobacz przepis

Zupa do słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne do słoika

Zupy mogą okazać się niewystarczająco sycące, aby służyć za główny posiłek podczas wakacji. Jakie treściwe i apetyczne danie do słoika na wyjazd podać na obiad?

Oczywiście możesz postawić po prostu na zawekowane mięsa - schab czy konserwy. Wypróbuj jednak przepisy na potrawy, które zawierają od razu warzywa. Dzięki temu wystarczy zaledwie ryż lub kromka chleba, by się nimi w pełni najeść. Choć wymagają odrobiny wysiłku, to zdecydowanie warto się napracować przed wyjazdem i odpocząć podczas urlopu.

Co więc zapakować do bagażu wakacyjnego? Zdecyduj się na leczo (wegetariańskie lub mięsne), stroganow, gulasz, bigos, gołąbki lub pulpety w sosie. Pamiętaj, aby słoiki były czyste, wyparzone i szczelne.

1. Kociołek myśliwski

 Kociołek myśliwski Zobacz przepis

Kociołek myśliwski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Leczo do słoików

 Leczo do słoików Zobacz przepis

Leczo do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Fasola do słoików

 Fasola do słoików Zobacz przepis

Fasola do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gulasz wołowy

 Gulasz wołowy Zobacz przepis

Gulasz wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pulpety w sosie pomidorowym (bez śmietany)

 Pulpety w sosie pomidorowym (bez śmietany) Zobacz przepis

Pulpety w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śniadanie i kolacja do słoika

Do słoików, czy raczej słoiczków, możesz też zapakować pyszne smarowidła, które będą świetnym dodatkiem do śniadań i kolacji. Wcale nie chodzi o pasztety, a o hummusy i aromatyczne pasty. Wystarczy, że w miejscu, do którego jedziesz, kupisz świeże pieczywo i wszystko będzie już gotowe. Ze względu na to, że nabiał szybko się psuje (i wymaga chłodnych temperatur przechowywania), lepiej wyeliminuj go z listy składników.  

Jakie pasty do słoików na wyjazd przygotować? Lista może być naprawdę długa, ale postaw na warzywne składniki. Od ziołowych pesto, które świetnie sprawdzą się na chrupiącej bagietce po tahini czy pastę z bakłażana. Sprawdzone przepisy naszych użytkowników znajdziesz poniżej:

1. Tatar z cukinii do słoików

 Tatar z cukinii do słoików Zobacz przepis

Tatar z cukinii do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Hummus z ciecierzycy

 Hummus z ciecierzycy Zobacz przepis

Hummus z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta z bakłażana

 Pasta z bakłażana Zobacz przepis

Pasta z bakłażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z suszonych pomidorów

 Pasta z suszonych pomidorów Zobacz przepis

Pasta z suszonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pasta z pieczonej papryki i marchwi

 Pasta z pieczonej papryki i marchwi Zobacz przepis

Pasta z pieczonej papryki i marchwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy napoje, które nawadniają, oczyszczają i łagodzą stany zapalne. Przepisy od doktora dietetyki »

Obłędny Falowiec. To kuzyn popularnego ciasta z PRL-u »

Kalafior na 7 sposobów. Do tych dań nie potrzebujesz mięsa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15
Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 11406

60 min
45
Dodatki Kapusta czerwona po mojemu

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na kapustę czerwona u nas mówimy modr...

Odsłon: 10575

60 min
23

Polecane artykuły

Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

0
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0