Spis treści:
Gęsina to mięso, które rzadko gości na polskich stołach, a szkoda, bo posiada mnóstwo zalet. Za jego atut uznaje się nie tylko wyjątkowy smak, ale również prozdrowotne właściwości. Ten rodzaj drobiu świetnie prezentuje się po przyrządzeniu, dzięki czemu można zaserwować go na każdą okazję. Dlaczego warto jeść gęsinę i jak ją przygotować, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze? Poznaj kilka praktycznych wskazówek i koniecznie uwzględnij ją w swoim jadłospisie.

Czy gęsina jest zdrowa?
Zanim poznasz przepisy na smaczne potrawy z gęsi, dowiedz się, czy gęsina jest zdrowa. Niestety wiele osób kojarzy ją z czymś tuczącym i niekorzystnie wpływającym na organizm. Wynika to z faktu, że zawiera ona dużo tłuszczu, a - jak wiadomo - to on jest w dużej mierze obwiniany za przybieranie na wadze i rozwój chorób sercowo-naczyniowych.
Czy w tym przypadku jest się czego obawiać? Odpowiedź brzmi - nie! Okazuje się bowiem, że tłuszcz zawarty w gęsinie obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują dobroczynne działanie na serce i mózg. Co więcej, charakteryzuje się on niską temperaturą topnienia, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego.
Prozdrowotne właściwości gęsiny wynikają również ze sposobu, w jaki hodowane są gęsi. Jako że nie nadają się one do hodowli przemysłowych, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że ich mięso jest nafaszerowane antybiotykami. Ponadto karmione są bardziej naturalną paszą, np. owsem i trawą.
Zobacz: Mus z kurzych wątróbek na grzance z gruszkową konfiturą
Gęsina - właściwości
Dlaczego jeszcze warto sięgać po gęsinę? Właściwości i związki obecne w tym produkcie nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Można znaleźć w nim szereg innych witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz żelazo, potas, magnez i cynk. Uchodzi ono także za wartościowe źródło białka, zawierającego cenne aminokwasy.
Jak wyżej wspomniano, tłuszcz zawarty w gęsinie stanowi prawdziwą skarbnicę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, linolenowego, linolowego i arachidonowego, które łagodzą stany zapalne i obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Substancje odżywcze znajdujące się w gęsinie są bardzo dobrze przyswajalne, dzięki czemu pozwalają uporać się z niedoborem niektórych witamin i minerałów, a do tego usprawniają ważne procesy zachodzące w organizmie. Na szczególną uwagę zasługuje ich wpływ na układ nerwowy - w odpowiednich ilościach wspomagają pracę mózgu oraz niwelują stany depresyjne i zaburzenia nastroju.
Smalec z gęsi – właściwości
Jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobroczynnego działania gęsiny, koniecznie zaopatrz się w smalec z gęsi. Właściwości tego produktu niegdyś wykorzystywane były w medycynie ludowej, zwłaszcza w przypadku przeziębienia, bólów mięśniowo-stawowych oraz zapalenia oskrzeli. Stosowano go nie tylko doustnie, np. w połączeniu z mlekiem i miodem, ale również jako maść rozgrzewającą, którą aplikowano na plecy i klatkę piersiową. Warto mieć na uwadze fakt, że jego lecznicze własności nie zostały potwierdzone przez badania naukowe, dlatego należy podchodzić do nich z dystansem. Jeśli postanowisz wdrożyć smalec z gęsi do swojego jadłospisu, staraj się spożywać go z umiarem.
Sprawdź także: Chcesz schudnąć? Na obiad zacznij jeść tę rybę! 100 g ma tylko 100 kalorii!
Potrawy z gęsi - przepisy
Co można zrobić z gęsiny? Wbrew pozorom możliwości jest bardzo dużo! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na potrawy z gęsi, dzięki którym odkryjesz jej smak na nowo.
1. Gęś pieczona
Gęś pieczona w całości to specjał, który można zaserwować podczas każdego przyjęcia, niezależnie od okazji. Jej przygotowanie może wydawać się nieco czasochłonne ze względu na długi czas pieczenia, jednak sam proces przyrządzania mięsa nie jest nadmiernie skomplikowany. Aby zrealizować przepis, poza gęsiną musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak jabłka, sól, pieprz i ulubione przyprawy - doskonałym wyborem będzie kminek, majeranek i granulowany czosnek.
Jeśli dysponujesz mrożonym mięsem, wyjmij je odpowiednio wcześniej z zamrażalnika, a następnie usuń z niego podroby. Natrzyj tuszę wybranymi przyprawami, a do środka włóż jabłka pokrojone w kostkę i wymieszane z majerankiem. Umieść gęś w naczyniu żaroodpornym i wstaw na cztery i pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut.
Pieczona gęś z jabłkami

Pieczona gęś na Świętego Marcina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Udka z gęsi
Wśród receptur na potrawy z gęsi nie może zabraknąć tej na pieczone udka - w końcu polscy smakosze uwielbiają spożywać drób w tej postaci! Poza mięsem do wyczarowania powyższego dania potrzebujesz świeżego czosnku, gałązek rozmarynu, majeranku, soli, pieprzu oraz jabłek. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak gęsiny, możesz dolać do niej nieco soku jabłkowego.
Natrzyj mięso czosnkiem oraz przyprawami i wstaw je na godzinę do lodówki. Po 60 minutach ułóż udka w naczyniu żaroodpornym, polej sokiem, dorzuć gałązki rozmarynu i piecz całość przez ok. dwie godziny w temperaturze 120 stopni. Przekręć udka na drugą stronę i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejną godzinę.
Zdejmij z naczynia pokrywkę, wrzuć pokrojone w kostkę jabłka i zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Co jakiś czas podlewaj potrawę sosem powstałym podczas pieczenia. Po ok. 30 minutach powinna być gotowa.
3. Wątróbka z gęsi
Wątróbka to rodzaj podrobów, które albo się kocha, albo nienawidzi. Nawet jeśli zwykle krzywisz się na jej widok, choć raz spróbuj tej z gęsiny. Poza kluczowym produktem do jej przyrządzenia przyda ci się mąka, cebula, sól, pieprz oraz tłuszcz do smażenia. Pierwszym krokiem jest opłukanie, osuszenie i pokrojenie wątróbki w paski. Pokrój obraną cebulę w półplasterki, podsmaż ją na patelni i przełóż na talerz. Oprósz wątróbkę solą i pieprzem, a następnie wrzuć ją na dobrze rozgrzany tłuszcz. Skrop ją odrobiną wody, dorzuć cebulę i podduś całość pod przykryciem.
4. Pasztet z gęsi
Nie masz ochoty na klasyczne potrawy z gęsi? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować z niej smakowity pasztet. Masz dwie możliwości - możesz upiec go w piekarniku lub zrobić z niego pastę do smarowania pieczywa. Ostatni przysmak powstaje z takich komponentów jak tuszka, wątróbka, bulion, cebula, majeranek, pieprz, sól oraz świeża natka pietruszki.
Zagotuj wodę z dodatkiem natki pietruszki, soli, pieprzu, majeranku oraz ćwiartek cebuli. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, dodaj kawałki tuszy i gotuj całość przez ok. półtorej godziny. Dorzuć pokrojoną wątróbkę i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 10 minut.
Gdy mięso przestygnie, zmiel kilkukrotnie wszystkie składniki, a następnie dopraw je i podlej bulionem, żeby nadać im odpowiednią konsystencję. Przełóż powstałą masę do słoików i w razie potrzeby poddaj je procesowi pasteryzacji. Smacznego!
Wypróbuj więcej pysznych przepisów na potrawy z gęsi, którymi podzielili się nasi użytkownicy:
3. Gęsia pierś w galarecie

Gęsia pierś w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierś gęsia z sosem i modrą kapustą

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Gęsina w warzywnym sosie

Gęsina w warzywnym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gulasz z piersi gęsi w sosie

Gulasz z gęsiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy

Pasztet z gęsiej wątróbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Gęś pieczona w ziołach

Gęś pieczona w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami

Gęś nadziewana grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pierś z gęsi pieczona na jabłkach

Pierś z gęsi pieczona na jabłkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Sok z pigwy na odporność i nie tylko »
Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »