Spis treści:
Bakłażan to warzywo, które w polskiej kuchni bywa niedoceniane, a przecież ma tak wiele do zaoferowania. Nie bez powodu kucharze z całego świata chętnie po niego sięgają, aby przyrządzić pyszne dania. Ma nie tylko mało kalorii, ale także obfituje w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na twoją skórę, układ pokarmowy i serce. Jak przygotować go, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i walorami zdrowotnymi? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Dlaczego warto jeść bakłażany?
Jest ku temu całkiem sporo powodów - i nie dotyczą one wyłącznie ich walorów smakowych. Dlaczego warto jeść bakłażany? Warto na przykład wiedzieć, że jest to warzywo bogate w błonnik, który wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Co ciekawe, regularne spożywanie tego pokarmu może również wpłynąć na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu stanowi element diety wspierającej zdrowie serca.

Bakłażan jest doskonałym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Oprócz tego zawiera on magnez, czyli pierwiastek wspomagający zdrowie mięśni i kości. W jego skład wchodzi również duża ilość witaminy C i polifenoli, działających jak naturalna tarcza dla komórek twojego ciała - nie tylko spowalniają one procesy starzenia, ale także chronią cię przed chorobami nowotworowymi.
Warto podkreślić, że bakłażan jest naprawdę niskokaloryczny, co czyni go świetnym wyborem dla osób dbających o linię. 100 gramów tego warzywa dostarczy ci zaledwie 25 kalorii. Planujesz rozpoczęcie diety redukcyjnej? W takim razie możesz śmiało umieścić go na liście jej składników. Nie można zapominać również o tym, że posiada on związek chemiczny zwany nasuninem, który wspomaga pracę mózgu i funkcje kognitywne, w tym pamięć i koncentrację.
Jak usunąć gorycz z bakłażana?
Bakłażan, jak wiele innych warzyw, może mieć swoją charakterystyczną gorycz, która nie każdemu odpowiada. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, żeby skutecznie się jej pozbyć. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Możesz zastosować jedną z poniższych metod:
Sól
Najprostszym sposobem na pozbycie się goryczy jest posypanie bakłażanów solą. Pokrój je na plastry lub kawałki, a następnie obficie oprósz je przyprawą. Odstaw warzywa na około 30-60 minut, a potem dokładnie opłucz je pod zimną wodą.
Obróbka cieplna
Nie masz soli pod ręką? W takim razie postaw na obróbkę cieplną. Smażenie bakłażana na oliwie z oliwek lub pieczenie w piekarniku sprawią, że warzywo straci część swojej goryczy. Dodatkowo stanie się on bardziej miękki i delikatniejszy.
Zamrażanie
Inną opcją jest zamrożenie bakłażana - pokrój go na plastry lub kawałki i umieść go w zamrażarce na kilka godzin. Możesz to zrobić na przykład jeden dzień przed planowanym wykorzystaniem go w potrawie.
Co zrobić z bakłażanem?
Bakłażan to bardzo wszechstronne warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma składnikami i może stanowić podstawę różnorodnych dań. Jego neutralny, lekko słodkawy smak sprawia, że świetnie łączy się zarówno z innymi warzywami, na przykład tymi korzennymi, jak i z mięsem czy serami. Doskonale współpracuje on także z aromatycznymi przyprawami, takimi jak czosnek, tymianek, oregano, bazylia oraz kumin, które podkreślają jego smak. Nie masz pomysłu na to, co zrobić z bakłażanem? W takim razie sprawdź poniższe przepisy, które z pewnością zachwycą twoje podniebienie:
2. Bakłażan po kaszubsku

Bakłażan po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bakłażan po bośniacku
Bakłażan po bośniacku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zapiekany bakłażan po sycylijsku

Zapiekany bakłażan po sycylijsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Połączenie tradycji i orientu zniewala smakiem. Przepis na mielone z bakłażanem »
Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku »
Dodaj do herbaty. Metabolizm wreszcie ruszy, trawienie się poprawi, nastrój też »