Spis treści:
- Jakie właściwości ma sarnina?
- Jak przyrządzić sarninę?
- Jak przyrządzić szynkę z sarny w piekarniku?
- Jak zrobić gulasz z sarniny?
Sarny stanowią jedną z najliczniejszych grup jeleniowatych w Europie. Mimo to ich mięso bardzo rzadko trafia na polskie stoły. Nawet w renomowanych restauracjach znacznie częściej serwuje się dania na bazie jelenia czy dzika. A to wielka szkoda, ponieważ sarnina charakteryzuje się ogromną soczystością i delikatnością.
Sprawdź także: Co jedzą więźniowie? Nie każdy emeryt może sobie pozwolić na takie posiłki
Znawcy sztuki kulinarnej cenią ją w szczególności za leśny aromat i wielowymiarowość. Ma ona lekko słodki posmak, który zmienia się wraz z porami roku. Wszystko zależy tak naprawdę od tego, jakim pokarmem żywiło się dane zwierzę. To właśnie dlatego potrawy z jej udziałem mogą być zarówno ziołowe, jak i korzenne. Jak przyrządzić sarninę w zaciszu własnej kuchni? I jakie właściwości zdrowotne ma to mięso? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Jakie właściwości ma sarnina?
Ze względu na to, że należy ona do kategorii dziczyzny, cechuje ją całkiem spora zawartość cennych witamin i minerałów. Ich ilość dochodzi do czterokrotności stężenia właściwego dla zwierząt hodowlanych. Spożywając przysmaki na jej bazie, dostarczysz sobie takie składniki odżywcze jak fosfor, potas, wapń oraz magnez.
Ważną informacją na temat sarniny jest to, że posiada ona znacznie więcej żelaza niż inne pokarmy odzwierzęce. Ponadto warto zwrócić uwagę na obecność witamin z grupy B oraz białka, które kształtuje się na poziomie 23 g na 100 g produktu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę również z tego, że ma ona niską zawartość tłuszczu i odznacza się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Jak to możliwe? Wynika to nie tylko z aktywnego trybu życia omawianych zwierząt, ale także ich naturalnej diety.
Jakie właściwości ma sarnina? Kto powinien wprowadzić ją do swojego jadłospisu? Pokarm ten jest dedykowany osobom borykającym się z anemią. Co więcej, zawarte w niej substancje odżywcze wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu. Składnik ten doskonale sprawdzi się także w diecie osób aktywnych fizycznie, którym zależy na rekompozycji swojej sylwetki, tj. na utracie tkanki tłuszczowej i zbudowaniu masy mięśniowej.
Jak przyrządzić sarninę?
Zarówno początkujący, jak i bardziej doświadczeni kucharze zastanawiają się nad tym, jak przyrządzić sarninę. Nic w tym dziwnego - w końcu produkt ten jest postrzegany jako bardziej egzotyczny niż kurczak czy indyk. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Jej mięso wykorzystasz do podania aromatycznego gulaszu, delikatnie podsmażanego combra czy steku z pieczonego udźca.
Kolejnym aspektem, który warto sobie przemyśleć jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, jest dobór przypraw. Co najbardziej podbije smak sarniny? Dobrym pomysłem jest wykonanie specjalnej marynaty, na przykład takiej na bazie czerwonego wina, octu, oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny czy połączenia skórki pomarańczowej z goździkami i brązowym cukrem. Weź pod uwagę, że mięso sarny tworzy duet doskonały z takimi dodatkami jak kolendra, gorczyca, pietruszka, słodka papryka oraz estragon.
Z czym najlepiej komponuje się sarnina? W restauracjach nierzadko spotkasz ją w towarzystwie słodkich składników, w tym żurawiny, borówek czy malin. Ich słodko-kwaśny smak stworzy idealny kontrast dla specyficznego charakteru sarniny. Co ciekawe, owoce to również strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o wykonywanie marynat do omawianego mięsa. Dzięki temu, że zmieniają one jego strukturę, potrafią wynieść twoje danie na całkowicie nowy poziom doznań kulinarnych.
Innym pomysłem na zaserwowanie sarniny jest połączenie jej z domowej roboty kopytkami czy niewielkimi kluseczkami kładzionymi, które możesz polać przyrządzonym do mięsa sosem. W tym wypadku fantastycznie sprawdzą się również ziemniaczki w mundurkach czy kasza pęczak - nie bój się eksperymentować.
Jak przyrządzić szynkę z sarny w piekarniku?
Chcesz spróbować swoich sił w przygotowywaniu dziczyzny? W takim razie sięgnij po szynkę z sarny. Zaskoczy cię ona swoją niezwykłą delikatnością, a jej głębia smaku sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładną recepturę zaserwowanego dania. Jak przyrządzić szynkę z sarny w piekarniku?
Doskonałym pomysłem jest postawienie na szynkę wolno pieczoną. Jeśli chodzi o dodatki, to kulinarną kropką nad i w jej przypadku będzie kiszona kapusta i leśne grzyby. Jak zrealizować ten przepis? Natrzyj mięso miksem przypraw, tj. czarnym i ziołowym pieprzem, jałowcem i papryczką piri piri. Umieść je w żeliwnym garnku, a następnie obłóż kapustą, pokrojoną w pióra cebulą, liśćmi laurowymi, ziarnami jałowca i grzybami. Zalej całość słodką śmietanką.
Przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu tej temperatury zmniejsz ją do 100 stopni. Jeśli dziwi cię ta niska temperatura, wiedz, że szynka z sarny spędzi w urządzeniu od czterech do sześciu godzin. Wszystko zależy od jej wielkości. Gdy sarnina stanie się miękka, wyjmij ją na półmisek i udekoruj dodatkami. Podawaj ją z kaszą pęczak lub pieczonymi ziemniakami.
Jak zrobić gulasz z sarniny?
Innym smacznym daniem, do którego wykorzystasz sarninę, jest tradycyjny gulasz. Do realizacji tej receptury potrzebujesz mięsa gulaszowego, suszonych grzybów, cebuli, marchewki, wody oraz oleju. Zanim jednak przejdziesz do głównych czynności, wyczaruj esencjonalną marynatę na bazie goździków, kolendry, ziela angielskiego, liści laurowych, octu winnego oraz czerwonego wina.
Umyj sarninę, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym i poporcjuj na mniejsze kawałki. Wykorzystaj duże naczynie do przygotowania marynaty. W tym celu wsyp do niego wszystkie składniki, dorzuć mięso i dokładnie je wymieszaj. Następnie wstaw naczynie do lodówki. Aby sarnina przeszła wszystkimi smakami i aromatami, powinna spędzić od trzech do siedmiu dni w jej środku - im dłużej, tym lepiej. Pamiętaj, aby codziennie mieszać zawartość naczynia.
Gdy mięso będzie już gotowe do obróbki termicznej, namocz grzyby. Powinny one spędzić co najmniej dwie godziny w wodzie. Wykorzystaj tylko taką jej objętość, aby ledwo przykrywała ona składnik. Wykonanie właściwego przepisu rozpocznij od nagrzania garnka o grubym dnie. Wlej do niego olej i wrzuć namoczone grzyby. Uzupełnij tę miksturę o pokrojoną w pióra cebulę i cienkie plasterki marchewki. Na samym końcu dołóż zamarynowaną sarninę. Jeśli zawartość garnka jest zbyt mała, dolej pół szklanki wody, a następnie duś gulasz pod przykryciem przez kolejne dwie-trzy godziny. Danie należy regularnie mieszać, aby nie przywarło do dna naczynia.
3. Pomidorowa na rosole z sarniny
Zobacz przepisPomidorowa na rosole z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bulion z sarniny z pierożkami
Zobacz przepisBulion z sarniny z pierożkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem
Zobacz przepisPolędwiczki z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków
Zobacz przepisSarnina w sosie z suszonych prawdziwków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placki ziemniaczane z sosem warzywno-mięsnym z sarniny
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z sarniną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Grillowane medaliony z sarniny
Zobacz przepisGrillowane medaliony z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Dojrzewająca polędwiczka z sarniny
Zobacz przepisDojrzewająca polędwiczka z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pierogi z sarniną i warzywami
Zobacz przepisPierogi z sarniną i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kolorowe szaszłyki z sarniny na surówce z jarmużu
Zobacz przepisSzaszłyki z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Siekany tatar z sarniny
Zobacz przepisSiekany tatar z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym
Zobacz przepisGołąbki z sarniną w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Bigos z sarniną i prawdziwkami
Zobacz przepisBigos z sarniną i prawdziwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »
Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »