Spis treści:
Jeszcze niedawno tatar uznawany był za jedną z ulubionych potraw miłośników mięsa. Obecnie mogą spożywać go nawet wegetarianie oraz fani rybnych przekąsek. Najczęściej traktuje się go jako przystawkę, choć równie dobrze można zastąpić nim pełnowartościowy posiłek. Jego niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania oraz wysoka zawartość substancji odżywczych. Co to jest tatar i jak zrobić go krok po kroku, żeby zachwycał swoim smakiem? Poznaj sprawdzone sposoby i wyczaruj go w zaciszu własnej kuchni!

Co to jest tatar?
Zanim dowiesz się, jak przygotować idealnego tatara, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym w ogóle jest ten specjał. Otóż oryginalnie to przysmak na bazie mielonego, skrobanego lub drobno siekanego mięsa wołowego, podawanego z kilkoma dodatkami, w tym z żółtkiem, cebulą, natką pietruszki, olejem oraz solą i pieprzem.
Można natknąć się również na wersję z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, musztardą, chrzanem, marynowanymi grzybkami, oliwkami, kaparami, maggi lub sosem Worcestershire. W ciągu ostatnich lat powstały inne odmiany befsztyka tatarskiego, włączając w to wariant rybny i wegetariański. Na co zwrócić uwagę, robiąc tatara, niezależnie od jego rodzaju?
Jak przygotować idealnego tatara?
Aby wyczarować tatara, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jeśli zdecydujesz się na tradycyjny przepis, powinieneś uwzględnić w nim chudą wołowinę - najlepiej ligawę lub polędwicę.
W miarę możliwości unikaj gotowego mielonego produktu. Zdecydowanie korzystniejszą opcją jest samodzielne posiekanie go w domu - jedynie w ten sposób można uzyskać konsystencję z wyczuwalnymi włóknami, czyli taką, jaka być powinna.
W przypadku befsztyka tatarskiego niezwykle ważna jest świeżość składników - pamiętaj, że surowego mięsa nie można zbyt długo przechowywać w lodówce, ponieważ nawet w warunkach chłodniczych dość szybko się psuje, co sprzyja namnażaniu się groźnych bakterii.
Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty
Rodzaje tatara
Jak wiadomo, w serwisach kulinarnych oraz w książkach kucharskich można natknąć się na różne rodzaje tatara. Sprawdź, jak zrobić tatar z ryby, warzyw lub wołowiny i wybierz swój ulubiony!
Tatar wołowy
Do wyczarowania tatara wołowego potrzebujesz ligawy lub polędwicy wołowej, soli, pieprzu, żółtek jaj, zimnej wody, oliwy z oliwek, ogórka kiszonego lub konserwowego, cebuli, marynowanych grzybków, oliwek oraz kaparów.
Realizację przepisu rozpocznij od rozdrobnienia mięsa ostrym nożem - najpierw możesz pokroić je w plastry, a następnie w paski, które kolejno posiekasz. Dołóż do wołowiny żółtko, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz zimną wodę i dokładnie wymieszaj.
Uformuj z mięsnej masy okręgi, np. za pomocą specjalnego pierścienia, i umieść je na oddzielnych talerzykach. Wokół każdej z nich rozłóż drobno posiekane dodatki. Zrób na wierzchu lekkie wgłębienie i wbij w nie żółtko. Potrawę podawaj mocno schłodzoną, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Tatar z ryby
1. Tatar z łososia
Tatar z łososia to jedna z najpopularniejszych odmian rybnego befsztyka tatarskiego. Aby go przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w świeżego, surowego łososia, cytrynę, koperek, sól, pieprz oraz cebulę i kapary (opcjonalnie).
Opłucz łososia pod bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Usuń z niego skórę oraz ości, a następnie drobno posiekaj. Dopraw rybę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ulep z powstałej masy kulki i przełóż je na talerz. Na koniec ułóż wokół nich poszatkowaną cebulę, koperek oraz kapary.
2. Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia to idealna opcja dla fanów intensywnych smaków. Poza filetami śledziowymi (np. z solanki) w jego skład wchodzą ogórki kiszone, grzybki marynowane, jajka na twardo, szczypiorek, czerwona cebula, musztarda, olej roślinny oraz pieprz.
Opłucz filety, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli, i osusz je ręcznikiem papierowym. Posiekaj je i dorzuć do nich świeżo mielony pieprz, olej, musztardę oraz szczypiorek i wymieszaj. Nadaj rybom odpowiedni kształt za pomocą pierścienia i ułóż na nich warstwy drobno pokrojonych dodatków.
Tatar wegetariański
1. Tatar z suszonych pomidorów
Jak przygotować idealnego tatara w wersji wegetariańskiej? Wykorzystaj w swoim przepisie suszone pomidory! Pozostałe niezbędne składniki to cukinia, cebula szalotka, suszony tymianek, czerwony ocet winny, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, szczypiorek oraz sól i pieprz.
Pokrój cukinię na plasterki i podsmaż na patelni grillowej. Skrop każdy z nich oliwą z oliwek i oprósz suszonym tymiankiem. Poszatkuj je wraz z cebulą i pomidorami - możesz użyć do tego malaksera.
Dorzuć do powstałej masy pozostałe komponenty, tj. szczypiorek, ocet winny i balsamiczny oraz sól i pieprz. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak swojej przekąski, dolej do niej dwie krople sosu tabasco.
2. Tatar z marchewki
Tatar wegetariański z marchewki? Dlaczego nie! Wbrew pozorom jest to bardzo uniwersalne warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma produktami. W swojej recepturze możesz uwzględnić czerwoną cebulę, jajka, chrzan tarty i wasabi, musztardę, śmietanę, oliwę z oliwek oraz sól.
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce - na dużych i na małych oczkach. Umieść grubiej starte warzywo na patelni z rozgrzaną oliwą i smaż je do momentu, aż nabierze miękkości. Po obróbce termicznej przełóż je do miski i połącz z drobno tartą marchewką, chrzanem zwykłym i wasabi, musztardą, śmietaną oraz solą.
Gdy marchewkowa masa wystygnie, nadaj jej stosowny kształt przy użyciu pierścienia. Zrób na środku wgłębienie i wbij w nie żółtko. Gotowy przysmak podawaj ze świeżą bagietką lub grzankami.
3. Tatar z dyni
Inną pyszną propozycją wegetariańskiego tatara jest ten na bazie dyni, cebuli szalotki, ogórka konserwowego, cytryny, czarnych oliwek, oleju rzepakowego oraz natki pietruszki.
Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest obranie i podzielenie dyni na mniejsze kawałki. Oprósz je solą i skrop oliwą, a następnie wstaw na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Gdy warzywo wystygnie, drobno je posiekaj i wymieszaj z natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz pokrojonymi w kostkę oliwkami i ogórkiem. Uformuj tatara za pomocą ringu i zaserwuj z dowolnym rodzajem pieczywa. Smacznego!
1. Tatar wołowy

Jak zrobić tatara wołowego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. A'la tatar z buraków

A'la tatar z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tatar z pstrąga po grecku ze smażonymi rodzynkami

Tatar z pstrąga / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Siekany tatar z sarniny

Siekany tatar z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tatar wołowy na ostro

Tatar wołowy na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Tatar śledziowy z warzywami i pieczarkami

Tatar śledziowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »