Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali

Chociaż w każdym polskim domu potrawy, które lądują na wigilijnym stole są nieco inne, niemal, na każdym z nich musi znaleźć się karp. Jedno kręcą na niego nosem, inni uważają go za prawdziwy rarytas. Jedno jest jednak pewne, przygotowanie tej ryby wcale nie należy do najprostszych zadań. Podpowiemy ci, jak zrobić wigilijnego karpia oraz na jakim tłuszczu najlepiej go smażyć.

Na czym smażyć karpia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karp zdecydowanie nie należy do najprostszych i najprzyjemniejszych w przygotowaniu ryb. Ma sporo ości, często charakteryzuje się także mulistym zapachem i smakiem. Dlaczego to właśnie tę rybę od lat serwuje się w wigilijny wieczór niemal na wszystkich polskich stołach? Odpowiedź znajdziemy w 1947 roku, kiedy to reklamowano go hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Popularność karpia wynikała przede wszystkim z tego, że po wojnie był on bardzo łatwo dostępny.

Pomimo tego, że karpia nie wyróżniają specjalne walory smakowe lub wartości odżywcze, na stałe zajął miejsce w bożonarodzeniowym menu. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy go odpowiednio go przyrządzić. Bardzo ważne jest między innymi to, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia.

Sprawdź także: Jak panierować rybę bez jajka? 5 wariantów - każdy dodaje rybie wyjątkowego smaku

Jak zrobić wigilijnego karpia?

Oczywiście należy zacząć od wyboru dobrej jakości, świeżej ryby – najczęściej poleca się karpie królewskie lub zatorskie. Nie można zapomnieć również o starannym oczyszczeniu ryby, m.in. usunięciu łusek. Rybę należy również dokładnie umyć. Najpopularniejszym sposobem porcjowania karpia jest podzielenie go na dzwonka. Przed smażeniem, warto na noc zamoczyć go w zalewie z mleka lub wody, soku z cytryny i cukru. W niektórych przepisach zaleca się obłożenie ryby cebulą lub mieszanką startych warzyw, takich jak marchewka, cebula i seler. Możesz ją również uprzednio nasolić. Po wyjęciu karpia z zalewy lub warzywnej marynaty dobrze go osusz. Tak przygotowana ryba, nadaje się do smażenia.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia?

Najczęstszą metodą przygotowania wigilijnego karpia, jest oczywiście smażenie. Na czym najlepiej smażyć karpia? Zdania co do tego, jaki tłuszcz jest najlepszy, są podzielone. Ważne, by pamiętać o tym, że musi mieć on wysoką temperaturę dymienia. Dzięki czemu ryba nam się nie spali. Do smażenia warto wybierać także dużą patelnię, wyposażoną w grube dno. Najpierw należy mocno ją rozgrzać, następnie położyć tłuszcz i zmniejszyć moc palnika – wystarczy połowa mocy grzania.

Jednym z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia karpia jest masło klarowane. Warto pamiętać o tym, że jeśli ryba ma się dobrze usmażyć, należy położyć na patelni dość sporo tłuszczu. Na półtora kilograma karpia będą potrzebne minimum trzy łyżki masła klarowanego.

Jeśli chcesz smażyć karpia na oleju, najlepiej wybierz ten rzepakowy, może być również słonecznikowy. Należy pamiętać, by mocno rozgrzać tłuszcz, dzięki czemu ryba nie będzie go pochłaniać.  

Najlepsze przepisy na wigilijnego karpia

Szukasz przepisów na doskonałego wigilijnego karpia? Koniecznie sprawdź, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy.

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażony karp bez ości

 Smażony karp bez ości Zobacz przepis

Smażony karp bez ości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Smażony karp w zalewie octowej

 Smażony karp w zalewie octowej Zobacz przepis

Smażony karp w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karp w panierce

 Karp w panierce Zobacz przepis

Karp w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp po genewsku

 Karp po genewsku Zobacz przepis

Karp po genewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karp marynowany

 Karp marynowany Zobacz przepis

Karp marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Karp w śmietanie

 Karp w śmietanie Zobacz przepis

Karp w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pieczony karp

 Pieczony karp Zobacz przepis

Pieczony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32508

>60 min
61
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 1163

30 min
18
Sałatki Surówka koperkowa

Prosta surówka do obiadu. Trzy składniki: młoda kapusta, koperek, marchewka....

Odsłon: 3651

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4