E-book Wielkanoc

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali!

W wielu domach smażony karp to niezbędna potrawa na wigilijnym stole. Co roku ryba ta wzbudza wiele kontrowersji, począwszy od cen, przez to, gdzie ją kupić, aż po najlepszy sposób przygotowania. W poniższym artykule podpowiemy ci, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karp zdecydowanie nie należy do najprostszych i najprzyjemniejszych w przygotowaniu ryb. Ma sporo ości, często charakteryzuje się także mulistym zapachem i smakiem. Dlaczego to właśnie tę rybę od lat serwuje się w wigilijny wieczór niemal na wszystkich polskich stołach? Odpowiedź znajdziemy w 1947 roku, kiedy to reklamowano go hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Popularność karpia wynikała przede wszystkim z tego, że po wojnie był on bardzo łatwo dostępny.

Pomimo tego, że karpia nie wyróżniają specjalne walory smakowe lub wartości odżywcze, na stałe zajął miejsce w bożonarodzeniowym menu. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy go odpowiednio go przyrządzić. Bardzo ważne jest między innymi to, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia.

Sprawdź także: Jak się nie dać nabrać, kupując śledzie? Tak rozpoznasz dobrą rybę

Jak zrobić wigilijnego karpia?

Oczywiście należy zacząć od wyboru dobrej jakości, świeżej ryby – najczęściej poleca się karpie królewskie lub zatorskie. Nie można zapomnieć również o starannym oczyszczeniu ryby, m.in. usunięciu łusek. Rybę należy również dokładnie umyć. Najpopularniejszym sposobem porcjowania karpia jest podzielenie go na dzwonka. Przed smażeniem, warto na noc zamoczyć go w zalewie z mleka lub wody, soku z cytryny i cukru. W niektórych przepisach zaleca się obłożenie ryby cebulą lub mieszanką startych warzyw, takich jak marchewka, cebula i seler. Możesz ją również uprzednio nasolić. Po wyjęciu karpia z zalewy lub warzywnej marynaty dobrze go osusz. Tak przygotowana ryba, nadaje się do smażenia.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia?

Najczęstszą metodą przygotowania wigilijnego karpia, jest oczywiście smażenie. Na czym najlepiej smażyć karpia? Zdania co do tego, jaki tłuszcz jest najlepszy, są podzielone. Ważne, by pamiętać o tym, że musi mieć on wysoką temperaturę dymienia. Dzięki czemu ryba nam się nie spali. Do smażenia warto wybierać także dużą patelnię, wyposażoną w grube dno. Najpierw należy mocno ją rozgrzać, następnie położyć tłuszcz i zmniejszyć moc palnika – wystarczy połowa mocy grzania.

Jednym z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia karpia jest masło klarowane. Warto pamiętać o tym, że jeśli ryba ma się dobrze usmażyć, należy położyć na patelni dość sporo tłuszczu. Na półtora kilograma karpia będą potrzebne minimum trzy łyżki masła klarowanego.

Jeśli chcesz smażyć karpia na oleju, najlepiej wybierz ten rzepakowy, może być również słonecznikowy. Należy pamiętać, by mocno rozgrzać tłuszcz, dzięki czemu ryba nie będzie go pochłaniać.  

Najlepsze przepisy na wigilijnego karpia

Szukasz przepisów na doskonałego wigilijnego karpia? Koniecznie sprawdź, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy.

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażony karp bez ości

 Smażony karp bez ości Zobacz przepis

Smażony karp bez ości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Smażony karp w zalewie octowej

 Smażony karp w zalewie octowej Zobacz przepis

Smażony karp w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karp w panierce

 Karp w panierce Zobacz przepis

Karp w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp po genewsku

 Karp po genewsku Zobacz przepis

Karp po genewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karp marynowany

 Karp marynowany Zobacz przepis

Karp marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Karp w śmietanie

 Karp w śmietanie Zobacz przepis

Karp w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pieczony karp

 Pieczony karp Zobacz przepis

Pieczony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Śląskie makrony odpustowe

Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...

Odsłon: 45

30 min
1
30 min
7
15 min
7
30 min
7
Dania główne Ryżowe kotleciki

Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...

Odsłon: 522

30 min
7

Polecane artykuły

Quizy Quiz: Czy poprawnie wymawiasz nazwy tych dań?

Sięgając po menu w restauracji, nieraz możesz poczuć się zakłopotany. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu?...

5
Informacje Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych cz...

2
Ewa gotuje Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetn...

21
Ewa gotuje Przepisy Ewy Wachowicz - odcinek 476

Soczysty kurczak z sosem chili, tradycyjne polonezy schabowe i puszysty makowiec na kruchym spodzie. To właśnie te dania Ewa Wachowicz przyrządziła...

6