Dania jednogarnkowe

Chociaż w każdym polskim domu potrawy, które lądują na wigilijnym stole są nieco inne, niemal, na każdym z nich musi znaleźć się karp. Jedno kręcą na niego nosem, inni uważają go za prawdziwy rarytas. Jedno jest jednak pewne, przygotowanie tej ryby wcale nie należy do najprostszych zadań. Podpowiemy ci, jak zrobić wigilijnego karpia oraz na jakim tłuszczu najlepiej go smażyć.

Na czym smażyć karpia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karp zdecydowanie nie należy do najprostszych i najprzyjemniejszych w przygotowaniu ryb. Ma sporo ości, często charakteryzuje się także mulistym zapachem i smakiem. Dlaczego to właśnie tę rybę od lat serwuje się w wigilijny wieczór niemal na wszystkich polskich stołach? Odpowiedź znajdziemy w 1947 roku, kiedy to reklamowano go hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Popularność karpia wynikała przede wszystkim z tego, że po wojnie był on bardzo łatwo dostępny.

Pomimo tego, że karpia nie wyróżniają specjalne walory smakowe lub wartości odżywcze, na stałe zajął miejsce w bożonarodzeniowym menu. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy go odpowiednio go przyrządzić. Bardzo ważne jest między innymi to, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia.

Sprawdź także: Jak panierować rybę bez jajka? 5 wariantów - każdy dodaje rybie wyjątkowego smaku

Jak zrobić wigilijnego karpia?

Oczywiście należy zacząć od wyboru dobrej jakości, świeżej ryby – najczęściej poleca się karpie królewskie lub zatorskie. Nie można zapomnieć również o starannym oczyszczeniu ryby, m.in. usunięciu łusek. Rybę należy również dokładnie umyć. Najpopularniejszym sposobem porcjowania karpia jest podzielenie go na dzwonka. Przed smażeniem, warto na noc zamoczyć go w zalewie z mleka lub wody, soku z cytryny i cukru. W niektórych przepisach zaleca się obłożenie ryby cebulą lub mieszanką startych warzyw, takich jak marchewka, cebula i seler. Możesz ją również uprzednio nasolić. Po wyjęciu karpia z zalewy lub warzywnej marynaty dobrze go osusz. Tak przygotowana ryba, nadaje się do smażenia.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia?

Najczęstszą metodą przygotowania wigilijnego karpia, jest oczywiście smażenie. Na czym najlepiej smażyć karpia? Zdania co do tego, jaki tłuszcz jest najlepszy, są podzielone. Ważne, by pamiętać o tym, że musi mieć on wysoką temperaturę dymienia. Dzięki czemu ryba nam się nie spali. Do smażenia warto wybierać także dużą patelnię, wyposażoną w grube dno. Najpierw należy mocno ją rozgrzać, następnie położyć tłuszcz i zmniejszyć moc palnika – wystarczy połowa mocy grzania.

Jednym z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia karpia jest masło klarowane. Warto pamiętać o tym, że jeśli ryba ma się dobrze usmażyć, należy położyć na patelni dość sporo tłuszczu. Na półtora kilograma karpia będą potrzebne minimum trzy łyżki masła klarowanego.

Jeśli chcesz smażyć karpia na oleju, najlepiej wybierz ten rzepakowy, może być również słonecznikowy. Należy pamiętać, by mocno rozgrzać tłuszcz, dzięki czemu ryba nie będzie go pochłaniać.  

Najlepsze przepisy na wigilijnego karpia

Szukasz przepisów na doskonałego wigilijnego karpia? Koniecznie sprawdź, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy.

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażony karp bez ości

 Smażony karp bez ości Zobacz przepis

Smażony karp bez ości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Smażony karp w zalewie octowej

 Smażony karp w zalewie octowej Zobacz przepis

Smażony karp w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karp w panierce

 Karp w panierce Zobacz przepis

Karp w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp po genewsku

 Karp po genewsku Zobacz przepis

Karp po genewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karp marynowany

 Karp marynowany Zobacz przepis

Karp marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Karp w śmietanie

 Karp w śmietanie Zobacz przepis

Karp w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pieczony karp

 Pieczony karp Zobacz przepis

Pieczony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1585

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8