Spis treści:
Najlepsze ciasta na Wielkanoc mogą być zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. Klasyczne receptury zawsze się sprawdzają, tym bardziej że goście co roku proszą o ich powtórzenie. Nowoczesne propozycje są idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu, szczególnie gdy bliscy są smakoszami i lubią próbować nowych wypieków. Zainspiruj się przepisami na najlepsze ciasta na Wielkanoc - na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc
Trzy rodzaje ciast, bez których nie ma polskiej Wielkanocy, to z pewnością mazurki, babki i serniki. Wypieki można przygotować na wiele sposobów, choć jest kilka najbardziej tradycyjnych receptur.

1) Mazurek wielkanocny
Mazurek to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Klasycznie pieczony jest na kruchym spodzie i jest raczej niskim, płaskim ciastem. Niektórzy porównują go do płótna dla malarzy, bo z wierzchu obowiązkowo musi być ozdobiony. Najczęściej dekoruje się go bakaliami, lukrem czy różnego rodzaju polewami. Tradycyjny mazurek wielkanocny zachwyca więc nie tylko swoim smakiem, ale już na samym wstępie - pięknym wyglądem. Deserem wypiekanym od pokoleń jest np. mazurek czekoladowy, kajmakowy czy różany.
2) Babka wielkanocna
Podobno babka wielkanocna wzięła swoją nazwę od charakterystycznego kształtu. Ciasto od zawsze piekło się w formie przypominającej spódnicę lub suknię noszoną w tradycji ludowej przez seniorkę rodu lub starsze kobiety wiejskie, czyli tzw. "babki". Deser do dziś ma charakter uroczysty, dlatego najczęściej pojawia się podczas ważnych świąt i rodzinnych spotkań. W wielu polskich domach przyrządza się ją z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej, koniecznie polaną lukrem lub płynną czekoladą. Do najbardziej klasycznych babek wielkanocnych zalicza się piaskową i marmurkową (dwukolorową).
Wilgotna babka marmurkowa

Wilgotna babka marmurkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Sernik wielkanocny
To właśnie o ostatni kawałek sernika najczęściej walczy się z bliskimi przy stole wielkanocnym. Idealne ciasto na Wielkanoc powinno być puszyste, lekkie, kremowe i pełne twarogowego posmaku. Choć deser można przygotować na wiele sposobów, to tradycyjny sernik piecze się na kruchym spodzie i z białego, mielonego sera. Do masy mogą trafić rodzynki lub świeże kawałki owoców, np. brzoskwiń. Poniżej znajdziesz klasyczne receptury, w tym na elegancki sernik z rosą. Na powierzchni tego ciasta, zrobionej z bezowej pianki, pojawiają się pyszne cukrowe kropelki.
Nowoczesne ciasta na Wielkanoc
Ciasta na Wielkanoc nie muszą być tylko tradycyjne. Coraz częściej na świąteczne stoły trafiają też nowoczesne wypieki, które łączą wyjątkowy smak i efektowny wygląd. Modne są teraz wszelkiego rodzaju wypieki z pistacjami i chrupiącym ciastem kataifi. Dużą popularnością cieszy się także matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, dlatego nieraz staje się dodatkiem do deserów.
Nowoczesne ciasta na Wielkanoc są lekkie, puszyste i przede wszystkim - zaskakujące. Możesz więc postawić na przygotowanie babki, ale tej keksowej. To połączenie dwóch lubianych w Polsce ciast. Pascha też nie musi być tradycyjna - w wersji tiramisu smakuje obłędnie. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie postaw na ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika - na herbatnikach lub ciasteczkowych spodach. Wciąż mogą być spektakularne, jak np. kokosowy deser czy prosty czekoladowiec.
3. Pistacjowe ptasie mleczko

Pistacjowe ptasie mleczko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ciasto Rafaello na krakersach

Ciasto Rafaello na krakersach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bananowa krówka bez pieczenia

Bananowa krówka bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Czekoladowiec bez pieczenia

Czekoladowiec bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdrowy zamiennik cukru. Możesz zrobić w domu, kawa smakuje wyśmienicie »
Tańsza i lepsza od łososia. Ta ryba doskonale działa na serce, pracę mózgu, zalecana przy depresji »
Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie »