Dania jednogarnkowe

Niektóre produkty spożywcze są naprawdę niepozorne, a kryje się za nimi niezwykła moc właściwości bądź doskonały smak, czy też możliwość przyrządzania ich na wiele sposobów. Takim niepozornym składnikiem są nasiona chia, zwane także nasionami szałwii hiszpańskiej.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nasiona chia stały się bardzo popularne kilka lat temu. Stanowią doskonały dodatek do posiłków wegetariańskich i wegańskich. Wykorzystywane są w daniach wytrawnych, ale przede wszystkim w deserach. Nasiona chia kryją w sobie wiele i dlatego są tak bardzo lubiane. Co możecie z nich zrobić? Mamy dla was siedem przepisów na posiłki z szałwią hiszpańską. 

Sprawdź także: Najlepsze torty komunijne dla dziewczynki i dla chłopca. Zachwycają nie tylko wyglądem!

Nasiona chia – właściwości 

Co kryją w sobie nasiona chia? Właściwości tych niewielkich ziarenek są naprawdę spektakularne. Przede wszystkim znajdziemy w nich kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Wspierają naszą koncentrację, ale też obniżają poziom złego cholesterolu. Oprócz tego nasiona chia mają w sobie dużo błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Jeśli zatem cierpicie na tę przypadłość, dorzucajcie nasiona chia do różnych potraw.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są lubiane przez wegetarian i wegan nie tylko ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych i błonnika, ale głównie z powodu pełnowartościowego białka, które można w nich znaleźć. Dodatkowo chia są też bogate w wapń, flawonoidy, magnez, żelazo czy cynk. Jak zatem widać, te małe ziarna nie bez powodu określane są jako superfood. 

Zobacz: Rabarbarowy pudding z mlekiem kokosowym i siemieniem lnianym

Jak przygotować nasiona chia do jedzenia? 

Jeśli widzieliście już ten produkt na półkach sklepowych, prawdopodobnie zastanawialiście się, jak przygotować nasiona chia do jedzenia. Niektóre przepisy oczywiście wymagają wcześniejszego zalania nasion, jednak nie jest to konieczne. 

Chia są dobre do jedzenia nawet bez wcześniejszego przygotowania. Można wrzucić je do jogurtu, koktajlu, płatków śniadaniowych czy sałatek. Nie musicie ich obrabiać ani prażyć czy namaczać, by były dobre. Jada się je również na surowo.  

Najlepsze przepisy z nasionami chia

1. Nasiona chia – przepisy: deser chia z mango 

Jak przygotować nasiona chia? Przepisy mogą was zaskoczyć – jest ich naprawdę sporo. Jednym z najbardziej popularnych jest deser chia z mango, który zrobicie bez większych problemów. Nasiona chia, ze względu na swoje właściwości absorpcyjne, są doskonałą bazą do puddingów. Wystarczy zalać je mlekiem lub mlekiem roślinnym, by w krótkim czasie stworzyć pyszny deser.

Zacznijcie od wsypania nasion chia do szklanki (250 mililitrów) mleka. Najlepiej przelejcie mleko do wysokiego pojemnika lub też pojemnika z zamknięciem. Wtedy zamiast mieszania, możecie potrząsać deserem. Wsypcie cztery łyżeczki nasion i zamieszajcie. Wstawcie pojemnik do lodówki na sześć godzin. Co godzinę mieszajcie/potrząsajcie deserem, by nasiona nie zbiły się w grudki.

Gdy całość będzie gotowa, pięknie napęczniała, zmieszajcie łyżkę serka mascarpone z łyżeczką ekstraktu waniliowego, a następnie dodajcie je do nasion w mleku. Mieszajcie delikatnie, by serek się rozpuścił. To sprawi, że deser będzie delikatniejszy. Teraz wystarczy tylko obrać mango i zblendować je. Do wysokiej szklanki lub kieliszka przełóżcie nasiona z mlekiem, a na górze ułóżcie mango. Deser jest już gotowy. Trzymajcie go w lodówce bądź zajadajcie od razu! 

2. Nasiona chia – przepisy: placki bananowe z chia 

Placki bananowe z chia to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Zrobicie je w kilka minut, a będą nie tylko pożywne, ale też naprawdę smaczne. Czego potrzebujecie? Dojrzałego banana, szklanki mleka, dwóch łyżeczek nasion chia, 200 gramów mąki i odrobiny cukru (łyżka wystarczy).

Nasiona najpierw zalejcie mlekiem i odstawcie na noc, by napęczniały. Jeśli rano zauważycie nadmiar mleka, odlejcie je. Do nasion wbijcie jajko, rozgniecionego banana, cukier i mąkę. Mieszajcie tak długo, aż całość pięknie się połączy. Masa będzie gęsta, jednak nie powinno was to przestraszyć – taka właśnie ma być. Teraz czas na smażenie. Łyżkę ciasta wylejcie na gorący olej i smażcie z każdej strony przez około dwie minuty, aż do zarumienienia się.  

3. Nasiona chia – przepisy: muffinki z chia 

Muffinki z chia to kolejny słodki przepis na deser lub śniadanie. Jak je zrobić? Dokładnie tak, jak inne muffinki. Przyda wam się 250 gramów mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, dwa jajka, pół szklanki mleka lub rzadkiego jogurtu naturalnego, pół szklanki cukru, cztery łyżeczki nasion chia, pół kostki masła i do wyboru ekstrakt waniliowy lub trzy łyżki kakao.

Najpierw zmieszajcie wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej wymieszajcie roztopione masło, mleko i jajko. Dodajcie suche składniki do mokrych i zacznijcie miksować ciasto. Powinno być jednolite i dość gęste. Następnie przełóżcie je do papilotek lub silikonowych foremek. Pamiętajcie, że muffinki urosną, dlatego nie można zalewać foremek w całości. Pieczcie je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Takie muffinki z pewnością zasmakują i młodszym, i starszym łasuchom. 

4. Nasiona chia – przepisy: wegańskie ciastka z chia 

Wegańskie ciasta z chia to przepis dla wszystkich chcących cieszyć się pysznymi słodkościami, które są jednocześnie zdrowe i pozbawione składników odzwierzęcych. Jak zrobić takie ciasteczka? Potrzebujecie do tego szklanki mąki i płatków owsianych, łyżeczki sody, 2/5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, dwóch łyżeczek nasion chia i 1/4 szklanki mleka roślinnego.

Możecie dodać także cukier lub inną substancję słodzącą. Najpierw podgrzejcie olej z cukrem, by ten się rozpuścił. Później zmielcie płatki owsiane i dodajcie do nich mąkę, nasiona i proszek do pieczenia. Dodajcie olej i mleko. Ciasto należy zagnieść. Teraz uformujcie z nich drobne kuleczki, które następnie spłaszczcie w dłoniach. Pieczcie ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 20 minut.  

5. Nasiona chia – przepisy: łosoś z chia 

Łosoś z chia to idealny, zdrowy obiad – a do tego tak łatwy do przygotowania. Wystarczy, że łososia natrzecie solą, pieprzem i oliwą z oliwek, a następnie obłożycie go nasionami chia. Pieczcie go przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętajcie jednak, że im większa ryba, tym dłuższego pieczenia potrzebuje.  

6. Nasiona chia – przepisy: chlebek z chia 

Nasiona chia można dodać także do chleba. Jak przygotować taki chlebek z chia? Wystarczy 400 gramów mąki pszennej i 100 gramów orkiszowej, 20 gramów drożdży, szklanka ciepłej wody, cztery łyżki nasion chia oraz odrobina soli i cukru.

Mąkę i nasiona oraz sól wymieszajcie w jednej misce. Z drożdży i wody z cukrem zróbcie zaczyn. Po kilku minutach wlejcie go do mąki i wyrabiajcie ciasto. Po tym czasie zostawcie je na godzinę do wyrośnięcia. Przełóżcie do formy, pozwólcie ciastu rosnąć przez kolejne 10 minut i zacznijcie piec chleb w temperaturze 200 stopni. Powinien piec się około 40 minut.  

7. Nasiona chia – przepisy: koktajl z chia 

Właściwie każdy koktajl z chia jest lepszy niż koktajl bez tych nasion. Zróbcie go dowolnie – na przykład z banana, kakao, mleka roślinnego i masła orzechowego oraz łyżeczki chia. Będzie pysznie i zdrowo!

Nasiona chia to prawdziwa moc właściwości. Koniecznie dodawajcie je do posiłków. Poniżej znajdziesz więcej pysznych i sprawdzonych przez naszych użytkowników przepisów z nasionami chia:

1. Fit galaretkowiec z miechunką peruwiańską i nasionami chia

 Fit galaretkowiec z miechunką peruwiańską i nasionami chia Zobacz przepis

Fit ciasto z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Energetyczne ciasteczka owsiane z kakao i chia

 Energetyczne ciasteczka owsiane z kakao i chia Zobacz przepis

Ciasteczka owsiane z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik chia z truskawkami

 Sernik chia z truskawkami Zobacz przepis

Jak zrobić sernik chia? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pudding chia z malinami

 Pudding chia z malinami Zobacz przepis

Pudding chia z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zdrowy czekoladowy budyń chia

 Zdrowy czekoladowy budyń chia Zobacz przepis

Budyń z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pudding chia z liczi

 Pudding chia z liczi Zobacz przepis

Pudding chia z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Owsianka z czereśniami, chia i czekoladą

 Owsianka z czereśniami, chia i czekoladą Zobacz przepis

Owsianka z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Budyń chia z mango

 Budyń chia z mango Zobacz przepis

Budyń chia z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Muffinki z chia

 Muffinki z chia Zobacz przepis

Muffinki z chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chleb z nasionami chia

 Chleb z nasionami chia Zobacz przepis

Chleb z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ciasto bez pieczenia z chia

 Ciasto bez pieczenia z chia Zobacz przepis

Ciasto bez pieczenia z chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Cytrynowe ciasto z nasionami chia

 Cytrynowe ciasto z nasionami chia Zobacz przepis

Ciasto z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Torcik serowy z nasionami chia

 Torcik serowy z nasionami chia Zobacz przepis

Tort serowy z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Koktajl malinowy z brzoskwinią i chia

 Koktajl malinowy z brzoskwinią i chia Zobacz przepis

Koktajl z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Bananowe ciasteczka owsiane z chia

 Bananowe ciasteczka owsiane z chia Zobacz przepis

Ciasteczka owsiane z chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Pudding ryżowy z jabłkiem i chia

 Pudding ryżowy z jabłkiem i chia Zobacz przepis

Pudding ryżowy z jabłkiem i chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Deser truskawkowy z chia

 Deser truskawkowy z chia Zobacz przepis

Deser z nasionami chia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa gulaszowa ostra

Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można...

Odsłon: 7

30 min
1
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 137

30 min
4
>60 min
3
Sałatki Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie...

Odsłon: 2021

15 min
7
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0