Dania jednogarnkowe

Miękkie, delikatne w smaku i wysokobiałkowe. Tofu to produkt, po który powinny sięgać osoby po 60. roku życia. Nie tylko pomoże poprawić koncentrację, ale przede wszystkim wzmocni kości i ochroni serce. Dowiedz się, co to jest tofu, jak smakuje i jakie dokładnie ma właściwości.

Tofu ma dużo białka, za to zero cholesterolu. Wzmocni serce i kości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tofu kojarzy się w pierwszej chwili z wszystkimi, którzy szukają alternatywy do mięsa. To prawda, że wegetarianie czy weganie często sięgają po ten produkt, ale powinny się nim zainteresować również osoby po 60. roku życia. Właściwości tofu pomogą im utrzymać lepsze samopoczucie i zdrowie. Odkryj, co to jest tofu, jak smakuje i co z niego zrobić w kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele.

Sprawdź także: Horoskop kulinarny. Co smakuje każdemu znakowi zodiaku?

Co to jest tofu?

Tofu to sojowy produkt spożywczy. Wygląda jak sprasowany twaróg, a produkowany jest z mleka sojowego. Najprawdopodobniej wywodzi się z Chin, jednak dziś to także popularny składnik kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Występuje w kilku rodzajach, które różnią się nieco składem i smakiem.

Do Europy trafił dopiero w XX wieku, a w Polsce spopularyzował się szczególnie wśród wegetarianów, którzy jedzą go jako zamiennik mięsa. Zawiera dużo cennego białka, które powinno być jednym ze składników zbilansowanej diety. 

Jak powstaje tofu? W wyniku koagulacji napoju sojowego. Do mleka roślinnego dodaje się środek koagulujący (np. sok z cytryny, siarczan wapnia lub magnezu). Wówczas białko sojowe oddziela się od serwatki, tworząc grudki tofu. Wystarczy odsączyć je z płynu.

Jak smakuje tofu?

Do tej pory nie miałeś okazji spróbować tego sojowego produktu i nie wiesz tak właściwie, jak smakuje tofu? Cechuje się dość łagodnym i neutralnym smakiem. Właśnie dlatego uznaje się je za uniwersalny i bezproblemowy składnik w kuchni - pasuje do wielu dań. 

Niektórzy wręcz uważają, że tofu nie ma żadnego aromatu i muszą je doprawić przed zjedzeniem. Najczęściej do nadania tofu odrobiny posmaku stosuje się bazylię, czosnek, curry czy chili. Popularne staje się też marynowanie „twarożku”.

Zobacz: Makaron smażony z fasolką szparagową i tofu

Jakie właściwości ma tofu?

Tofu jest niskokaloryczne (w 100 g do 80 kcal) i nie zawiera cholesterolu, dlatego może wpływać na chudnięcie. Dzięki temu, że soja to jego bazowy składnik, bogate jest za to w białko i roślinne tłuszcze nienasycone. Dostarcza organizmowi wartościowych minerałów, m.in. magnezu, wapnia, żelaza, potasu i sodu. To także źródło witaminy E i tych z grupy B.

Jakie właściwości ma tofu? Dzięki obecności dużej dawki fitoestrogenów (substancji działających jak hormony), mają realny wpływ na ludzkie ciało. Przede wszystkim pomagają one złagodzić objawy menopauzy i wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór piersi, a u mężczyzn - na raka prostaty

Azjatycki „twarożek” z soi ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go jeść cukrzycy. Surowy (bez panierki i dodatków) nie zawiera także glutenu - w tej postaci jest bezpieczny dla chorujących na celiakię. Ponadto nie ma w swoim składzie laktozy, dlatego to świetna alternatywa dla osób, które mają nietolerancję na białko zwierzęce lub laktozę.

Tofu powinno znaleźć się w diecie osób po 60. roku życia. Niektóre jego rodzaje zawierają dwa razy więcej białka niż np. mleko, dlatego będą świetnie wzmacniały układ kostny, chroniąc przed osteoporozą. Co więcej, produkt sojowy wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (poprawiają pamięć i koncentrację) oraz układu sercowo-naczyniowego. Obniża cholesterol, uelastycznia naczynia krwionośne i działa ochronnie na serce.  

Co zrobić z tofu?

Ze względu na to, jak smakuje tofu, czyli jego neutralny i delikatny aromat, uznaje się go za bardzo uniwersalny produkt. W kuchni używany jest więc do naprawdę wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Co więcej, przybiera różne konsystencje i można je także poddawać obróbce termicznej

Co zrobić z tofu? Pamiętaj, że w sklepie kupisz tofu w różnych postaciach - surowe (naturalne), wędzone, grillowane czy marynowane. Niezależnie od rodzaju, możesz je podać jako dodatek do sałatki. Warto je wtedy pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny, limonki lub pomarańczy, żeby zniwelować sojowy posmak. 

Jedną z najbardziej popularnych, wytrawnych potraw z tofu jest tzw. tofucznica. To nic innego jak jajecznica z dodatkiem sojowego produktu. Wystarczy rozkruszyć „twaróg” na patelnię, lekko go podsmażyć, a następnie zalać masą jajeczną. Na śniadanie możesz też przygotować pyszne smarowidło, np. z dodatkiem ostrzejszego chrzanu czy aromatycznej bazylii. Musisz rozgnieść sojowy „serek” i połączyć go z ulubionymi produktami.

Co zrobić z tofu na obiad? Wspaniale smakuje jako składnik kuchni azjatyckiej - dodaj pokrojony w kostkę do tajskiego pad thai lub wegetariańskiej odmiany indyjskiej tikka masala lub curry. Na lżejsze danie połącz tofu z awokado, kurkami albo wrzuć odrobinę do tortilli ze świeżymi warzywami czy pieczonej tarty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał je także do wegańskiej fasolki po bretońsku czy grochówki.

Co ciekawe, tofu sprawdzi się do deserów. Czy słyszałeś kiedyś o tofurniku? Jak sugeruje nazwa, to wegański kuzyn sernika - po prostu z dodatkiem tofu zamiast klasycznych składników. Azjatycki „twarożek” możesz też zmiksować z daktylami i podać jako nadzienie do naleśników lub wkomponować go do lekkich placuszków z patelni.

Możliwości na to, co zrobić z tofu jest naprawdę wiele. Wypróbuj sprawdzone przepisy na dania z tofu:

1. Tofucznica, czyli jajecznica z tofu

 Tofucznica, czyli jajecznica z tofu Zobacz przepis

Jajecznica z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy

 Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy Zobacz przepis

Pasztet z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bigos z tofu

 Bigos z tofu Zobacz przepis

Wegetariański bigos z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placuszki z cukinii i tofu

 Placuszki z cukinii i tofu Zobacz przepis

Placuszki z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

 Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi Zobacz przepis

Sałatka z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Grillowane tofu w piwno-miodowej marynacie

 Grillowane tofu w piwno-miodowej marynacie Zobacz przepis

Grillowane tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa kimchi z tofu

 Zupa kimchi z tofu Zobacz przepis

Zupa kimchi z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Grillowana owocowa sałatka z tofu

 Grillowana owocowa sałatka z tofu Zobacz przepis

Sałatka z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta z tofu i karpia wędzonego

 Pasta z tofu i karpia wędzonego Zobacz przepis

Pasta z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami

 Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami Zobacz przepis

Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

 Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini Zobacz przepis

Risotto z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Marynowane tofu stir fry

 Marynowane tofu stir fry Zobacz przepis

Marynowane tofu stir fry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sałatka z kaszą kuskus i tofu

 Sałatka z kaszą kuskus i tofu Zobacz przepis

Sałatka z kaszą kuskus i tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Bakłażan z tofu

 Bakłażan z tofu Zobacz przepis

Bakłażan z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medme.pl, zywienie.medonet.pl

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 102

30 min
1
Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 33

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

3
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0