Spis treści:
Tofu kojarzy się w pierwszej chwili z wszystkimi, którzy szukają alternatywy do mięsa. To prawda, że wegetarianie czy weganie często sięgają po ten produkt, ale powinny się nim zainteresować również osoby po 60. roku życia. Właściwości tofu pomogą im utrzymać lepsze samopoczucie i zdrowie. Odkryj, co to jest tofu, jak smakuje i co z niego zrobić w kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele.
Sprawdź także: Horoskop kulinarny. Co smakuje każdemu znakowi zodiaku?
Co to jest tofu?
Tofu to sojowy produkt spożywczy. Wygląda jak sprasowany twaróg, a produkowany jest z mleka sojowego. Najprawdopodobniej wywodzi się z Chin, jednak dziś to także popularny składnik kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Występuje w kilku rodzajach, które różnią się nieco składem i smakiem.
Do Europy trafił dopiero w XX wieku, a w Polsce spopularyzował się szczególnie wśród wegetarianów, którzy jedzą go jako zamiennik mięsa. Zawiera dużo cennego białka, które powinno być jednym ze składników zbilansowanej diety.
Jak powstaje tofu? W wyniku koagulacji napoju sojowego. Do mleka roślinnego dodaje się środek koagulujący (np. sok z cytryny, siarczan wapnia lub magnezu). Wówczas białko sojowe oddziela się od serwatki, tworząc grudki tofu. Wystarczy odsączyć je z płynu.
Jak smakuje tofu?
Do tej pory nie miałeś okazji spróbować tego sojowego produktu i nie wiesz tak właściwie, jak smakuje tofu? Cechuje się dość łagodnym i neutralnym smakiem. Właśnie dlatego uznaje się je za uniwersalny i bezproblemowy składnik w kuchni - pasuje do wielu dań.
Niektórzy wręcz uważają, że tofu nie ma żadnego aromatu i muszą je doprawić przed zjedzeniem. Najczęściej do nadania tofu odrobiny posmaku stosuje się bazylię, czosnek, curry czy chili. Popularne staje się też marynowanie „twarożku”.
Zobacz: Makaron smażony z fasolką szparagową i tofu
Jakie właściwości ma tofu?
Tofu jest niskokaloryczne (w 100 g do 80 kcal) i nie zawiera cholesterolu, dlatego może wpływać na chudnięcie. Dzięki temu, że soja to jego bazowy składnik, bogate jest za to w białko i roślinne tłuszcze nienasycone. Dostarcza organizmowi wartościowych minerałów, m.in. magnezu, wapnia, żelaza, potasu i sodu. To także źródło witaminy E i tych z grupy B.
Jakie właściwości ma tofu? Dzięki obecności dużej dawki fitoestrogenów (substancji działających jak hormony), mają realny wpływ na ludzkie ciało. Przede wszystkim pomagają one złagodzić objawy menopauzy i wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór piersi, a u mężczyzn - na raka prostaty.
Azjatycki „twarożek” z soi ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go jeść cukrzycy. Surowy (bez panierki i dodatków) nie zawiera także glutenu - w tej postaci jest bezpieczny dla chorujących na celiakię. Ponadto nie ma w swoim składzie laktozy, dlatego to świetna alternatywa dla osób, które mają nietolerancję na białko zwierzęce lub laktozę.
Tofu powinno znaleźć się w diecie osób po 60. roku życia. Niektóre jego rodzaje zawierają dwa razy więcej białka niż np. mleko, dlatego będą świetnie wzmacniały układ kostny, chroniąc przed osteoporozą. Co więcej, produkt sojowy wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (poprawiają pamięć i koncentrację) oraz układu sercowo-naczyniowego. Obniża cholesterol, uelastycznia naczynia krwionośne i działa ochronnie na serce.
Co zrobić z tofu?
Ze względu na to, jak smakuje tofu, czyli jego neutralny i delikatny aromat, uznaje się go za bardzo uniwersalny produkt. W kuchni używany jest więc do naprawdę wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Co więcej, przybiera różne konsystencje i można je także poddawać obróbce termicznej.
Co zrobić z tofu? Pamiętaj, że w sklepie kupisz tofu w różnych postaciach - surowe (naturalne), wędzone, grillowane czy marynowane. Niezależnie od rodzaju, możesz je podać jako dodatek do sałatki. Warto je wtedy pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny, limonki lub pomarańczy, żeby zniwelować sojowy posmak.
Jedną z najbardziej popularnych, wytrawnych potraw z tofu jest tzw. tofucznica. To nic innego jak jajecznica z dodatkiem sojowego produktu. Wystarczy rozkruszyć „twaróg” na patelnię, lekko go podsmażyć, a następnie zalać masą jajeczną. Na śniadanie możesz też przygotować pyszne smarowidło, np. z dodatkiem ostrzejszego chrzanu czy aromatycznej bazylii. Musisz rozgnieść sojowy „serek” i połączyć go z ulubionymi produktami.
Co zrobić z tofu na obiad? Wspaniale smakuje jako składnik kuchni azjatyckiej - dodaj pokrojony w kostkę do tajskiego pad thai lub wegetariańskiej odmiany indyjskiej tikka masala lub curry. Na lżejsze danie połącz tofu z awokado, kurkami albo wrzuć odrobinę do tortilli ze świeżymi warzywami czy pieczonej tarty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał je także do wegańskiej fasolki po bretońsku czy grochówki.
Co ciekawe, tofu sprawdzi się do deserów. Czy słyszałeś kiedyś o tofurniku? Jak sugeruje nazwa, to wegański kuzyn sernika - po prostu z dodatkiem tofu zamiast klasycznych składników. Azjatycki „twarożek” możesz też zmiksować z daktylami i podać jako nadzienie do naleśników lub wkomponować go do lekkich placuszków z patelni.
Możliwości na to, co zrobić z tofu jest naprawdę wiele. Wypróbuj sprawdzone przepisy na dania z tofu:
1. Tofucznica, czyli jajecznica z tofu
Zobacz przepisJajecznica z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy
Zobacz przepisPasztet z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placuszki z cukinii i tofu
Zobacz przepisPlacuszki z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi
Zobacz przepisSałatka z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Grillowane tofu w piwno-miodowej marynacie
Zobacz przepisGrillowane tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Grillowana owocowa sałatka z tofu
Zobacz przepisSałatka z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pasta z tofu i karpia wędzonego
Zobacz przepisPasta z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami
Zobacz przepisŻurek z wędzonym tofu i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini
Zobacz przepisRisotto z tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Marynowane tofu stir fry
Zobacz przepisMarynowane tofu stir fry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Sałatka z kaszą kuskus i tofu
Zobacz przepisSałatka z kaszą kuskus i tofu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medme.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »