Regionalne potrawy wigilijne

Wieczerza wigilijna to jedna z najbardziej wyczekiwanych kolacji w ciągu roku. Tradycja nakazuje przyrządzenie 12 postnych potraw, dlatego pracę nad nimi zaczynamy zwykle z kilkudniowym wyprzedzeniem. Jakie dania pojawiają się na naszych stołach? Ich dobór w dużej mierze zależy od regionu, w jakim się znajdujemy.

Fot. 123RF/Picsel

W każdym polskim domu z tradycjami na kolację wigilijną przygotowujemy dania z plonów ziemi. Są to postne potrawy przepełnione takimi składnikami jak: mak, kapusta, grzyby, rodzynki, orzechy, oraz suszone owoce. Repertuar, jaki możemy przyrządzić z tych produktów, jest ogromy.

Podczas gotowania i pieczenia często sięgamy do przepisów naszych babć i mam. Co zrobić w sytuacji, kiedy chcemy, aby na naszym stole pojawiło się coś nowego? W takim momencie warto zaczerpnąć wiedzy o tradycjach bożonarodzeniowych występujących w różnych regionach Polski.

Małopolskie potrawy wigilijne

Wigilia w Małopolsce nie może się obejść bez tradycyjnego żuru z grzybami, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków. Równie znany jest także gotowany groch oraz kompot z suszu. Do potraw bardziej zaskakujących smakiem należy zupa migdałowa w wersji na słodko z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy oraz przypraw korzennych.

Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kompot z suszu

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Tradycyjne dania z Wielkopolski

Na pierwszym miejscu należy wymienić oczywiście makiełki - tradycyjna postna potrawa wykonana z maku, bakalii i klusek lub makaronu. Obowiązkowo muszą pojawić się również ziemniaki w mundurkach, śledzie w śmietanie oraz kapusta z grzybami. Chętnie przygotowywanym daniem w tym regionie jest także karp w sosie piernikowym. Dużą popularnością cieszą się również moskale, czyli pieczone podpłomyki z ciasta ziemniaczanego.

Makiełki

Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Śledzie w śmietanie

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Mazowsze - przepisy z samego serca Polski

Jak Mazowsze to oczywiście rwaki, czyli kluski ziemniaczane w kształcie podłużnego wrzeciona, które można podawać razem z kapustą i grzybami. Bardzo lubiana w tym regionie jest również kasza jaglana z olejem lnianym. Kolacja wigilijna nie może się odbyć bez zupy. Na Mazowszu mamy do wyboru aż trzy rodzaje: grzybową na zakwasie, barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami oraz zupę rybną.

Kapusta z grzybami

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Barszcz na zakwasie

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Smaki Lubelszczyzny

Wieczerzę wigilijną na Lubelszczyźnie tradycyjnie rozpoczniemy od czerwonego barszczu z uszkami. Na stołach natrafimy tutaj na karpia w galarecie oraz pierogi i gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. W wielu domach przygotowuje się również kulebiaka z ciasta drożdżowego faszerowanego kapustą. Na deser obowiązkowo kutia lub tradycyjna strucla makowa.

Karp w galarecie

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Klasyczna strucla makowa

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Śląska tradycja

Jadąc na śląską wigilię, ciężko przewidzieć, od jakiej zupy rozpocznie się wigilijna wieczerza. Najbardziej popularna jest zupa z siemienia lnianego o nazwie siemieniotka, podawana z kaszą gryczaną lub grzankami. Alternatywnie przygotowywane są również inne tj.: zupa migdałowa, moczka z suszonymi owocami, grzybowa z uszkami, barszcz czerwony lub zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów i grochu. Ten region Polski szczyci się głównie potrawami w wersji na słodko, do których należą m.in.: babówki - ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami, suszynina - rozgotowane suszone owoce, zamoczone w kisielu żurawinowym oraz świszcz - kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami, miodem i przyprawami korzennymi.

Moczka

Fot. 19Ania76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Staropolska wigilijna zupa migdałowa

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Dania wigilijne z Pomorza i Kaszub

W tych regionach królują ryby przygotowywanie na wiele sposobów. Najczęściej w wersji smażonej lub w galarecie. Na pierwsze danie w wielu domach jest serwowana zupa brzadowa, przyrządzona z suszonych owoców lub śledziowa z ziemniakami. Jednym z najważniejszych dań jest także słynny na całą Polskę śledź po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku

Fot. Mjakmagdalena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Zupa śledziowa

Fot. Mojedomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Święta na Podlasiu

Region, w którym możemy odnaleźć potrawy kuchni białoruskiej, ukraińskiej lub tatarskiej. Do tradycyjnych dań zaliczymy tutaj pierogi z kapustą i grzybami, bezmięsny bigos oraz rybę po żydowsku. W większości domów do potraw podaje się kompot z suszu lub łodyg leśnych malin. Kolację należy obowiązkowo zwieńczyć słodkim akcentem w postaci kutii lub placuszków z suszonymi owocami.

Bigos wigilijny

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kutia

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 201

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 436

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0