Smaczne prezenty na Dzień Matki. Oto 5 pomysłów na obiad dla mamy

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Matki. Wciąż nie masz pomysłu na to, co podarować ukochanej mamie z tej wyjątkowej okazji? Pudełko czekoladek, bukiet kwiatów lub zaproszenie do restauracji wydają Ci się zbyt banalne? Przygotuj dla mamy coś prosto z serca! Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, koniecznie przeczytaj nasze pomysły na pyszny obiad na Dzień Matki!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Szukasz idealnego prezentu dla mamy? Zrób obiad na Dzień Matki!

26 maja obchodzić będziemy wyjątkowe święto – Dzień Matki. Jest to czas, podczas którego dziękujemy naszym ukochanym mamom za ich bezwarunkową miłość, troskę i cierpliwość. Podczas Dnia Matki tradycyjnie składa się mamom szczere i płynące prosto z serca życzenia, wręcza im kwiaty i prezenty.

Idealnym pomysłem jest również przygotowanie wykwintnego, świątecznego obiadu. Nie wiesz, co przyrządzić na Dzień Matki? W to szczególne święto warto przygotować swojej mamie coś wyjątkowego. Postaw na jej ulubione smaki, a także na dania, których nie gotujecie na co dzień, ponieważ są pracochłonne albo wymagają trudno dostępnych składników. Podpowiadamy, co przygotować na obiad na Dzień Matki!

Co podać na obiad na Dzień Matki? Sałatka z rukolą i truskawkami będzie idealna 

Powoli rozpoczyna się sezon na truskawki, które kocha niemal każdy. Właśnie dlatego te słodkie i pyszne owoce warto wykorzystać w przepisie na obiad na Dzień Matki. Truskawki mają w sobie sporo witaminy A, B i C, a także zawierają kwas foliowy i takie minerały jak potas, fosfor, cynk i jod. Ponadto owoce te są niezwykle uniwersalne i pasują niemal do wszystkich dań. Nadają się nie tylko do słodkich deserów i wypieków, lecz także do sałatek, zup, a nawet …mięsa.

Sałatka z rukolą i truskawkami to smaczne i zaskakujące danie, które idealnie sprawdzi się nie tylko na Dzień Matki, ale również na co dzień. Słodko-słony smak z nutą musztardowo-orzechową z pewnością przypadnie do gustu naszym ukochanym mamom. Sałatka z rukolą i truskawkami jest bardzo łatwa do zrobienia, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Poniżej przedstawiamy przepis!

Składniki

Sałatka:

  • 4 garście rukoli,
  • 12 truskawek,
  • 150 g sera feta.

Karmelizowane orzechy:

  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego),
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli.

Sos:

  • 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich (lub dowolny inny),
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego,
  • ½ łyżeczki papryki mielonej,
  • 1 łyżka miodu,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól.

Na patelnię połóż orzechy, cukier, masło i sól. Podgrzej na średnim ogniu, przez cały czas mieszając. Smaż do momentu, aż wszystko się roztopi i oklei orzechy. Rozłóż karmelizowane orzechy włoskie na folii aluminiowej lub pergaminie i pozostaw do ostygnięcia. 

Połącz składniki do sosu i wymieszaj trzepaczką lub robotem kuchennym. Do miski wyłóż pokrojone w ćwiartki truskawki, rukolę oraz pokruszony ser feta. Dodaj karmelizowane orzechy. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem i lekko wymieszaj. Smacznego!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym z salsą mango – pomysł na nietypowy obiad na Dzień Matki

Chcesz zaskoczyć mamę niesamowitym połączeniem smaków? Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym z salsą mango powinien spełnić jej oczekiwania. Pomarańczowo-imbirowy dressing ma niesamowity aromat, a smak każdej z nim potrawy po prostu staje się nie do opisania. Spróbuj przygotować to niezwykle danie i twoja mama będzie zachwycona.

    Składniki

    • 400 g filetu łososia ze skórką,
    • 2 łyżeczki oleju roślinnego,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
    • ½ łyżeczki kurkumy.

    Sos pomarańczowo-imbirowy:

    • sok z 1 pomarańczy,
    • kawałek imbiru,
    • 1 cebula szalotka,
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
    • 1 papryczka chili,
    • ½ łyżeczka kurkumy,
    • 1 łyżka miodu (lub 2 łyżki syropu klonowego),
    • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.

     Salsa z mango:

    • 1 dojrzałe mango,
    • 1 dojrzałe awokado,
    • ½ cebulki szalotki,
    • sok z 1 limonki,
    • 1 łyżeczka cukru roślinnego,
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
    • świeże listki kolendry, płatki chili (opcjonalnie).

    Opłucz i dokładnie osusz łososia. Dopraw solą, natrzyj kurkumą, papryką i olejem. Połóż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Smaż przez około ośmiu minut na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę i grilluj jeszcze przez cztery minuty.

    Aby przygotować sos, do rondelka wlej łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokrój na plasterki usuwając pestki. Cebulkę i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włóż do rondelka i smaż przez minutę. Dodaj sok kurkumę, sok pomarańczowy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miód oraz gotuj przez minutę.

    Przejdź do przygotowania sosu. Obierz mango i awokado, pokrój je w kostkę. Skrop sokiem limonki i przełóż do salaterki. Dodaj posiekaną szalotkę, olej, cukier trzcinowy i świeże listki kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż łososia na talerz, polej sosem i podawaj z salsą. Smacznego!

    Sprawdź także: Truskawki do ciast i na przetwory. Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

    Nie wiesz, co przygotować na obiad na Dzień Matki? Oto przepis na makaron z krewetkami

    Makaron z krewetkami jest doskonałym pomysłem na obiad na Dzień Matki, zwłaszcza dla wielbicielek owoców morza i kuchni śródziemnomorskiej. Oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie, które podbije serce niejednej mamy. Makaron z krewetkami można przygotować na różne sposoby. Potrawę wzbogaca się o różne dodatki, m.in. szpinak, pesto, pomidorki koktajlowe lub suszone.

    Tajemnica smacznego i aromatycznego dania tkwi przede wszystkim w sposobie przygotowania krewetek, a także dodawanych przyprawach. Jakie przyprawy do makaronu z krewetkami są najlepsze? Świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, rozmaryn, liść laurowy i papryczka chili, z których tradycyjnie przygotowane są sosy makaronowe. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny makaron z krewetkami na Dzień Matki!

    Składniki

    • 400 g makaronu,
    • 300 g krewetek (świeżych lub zamrożonych),
    • 1 czerwona papryka,
    • 3 cebule,
    • 5 ząbków czosnku,
    • 2 pikantne papryki,
    • 100 ml oleju,
    • 2 łyżki masła,
    • natka pietruszki,
    • sól, pieprz,
    • tarty parmezan.

    Krewetki rozmroź i obierz z pancerzyków (jeśli jest taka konieczność). Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pokrój papryczki w cienkie talarki usuwając pestki. Czerwoną paprykę pokrój w paski, a natkę pietruszki drobno posiatkuj. Ugotuj makaron (al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

    Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zarumieni. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj czosnek i pikantną paprykę. Przesuń warzywa na bok patelni, a na środku połóż krewetki. Smaż po 20 sekund z każdej strony, a następnie zdejmij je z patelni. Później dodaj pokrojoną paprykę i smaż dwie minuty, cały czas mieszając. Ponownie dodaj krewetki. Odcedzony makaron dodaj do warzyw i krewetek. Podawaj posypany tartym parmezanem. Smacznego! 

    Zobacz: Tarta z rabarbarem, fetą i rozmarynem

    Kurczak curry z warzywami – prosty przepis na szybki obiad na Dzień Matki  

    Jeśli twoja mama jest miłośniczką orientalnych smaków, przygotuj jej pysznego kurczaka curry, którego można podawać z ryżem i sałatką. To bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie, które zrobi furorę. Curry to najczęściej gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kmin rzymski, kolendra, gorczyca, chili, sól, a czasami nawet cynamon. Ze względu na specyficzny smak, najlepiej smakuje z produktami o delikatnym smaku. Przygotuj kurczaka curry na obiad na Dzień Matki! Aromat dania bez wątpienia przeniesie mamę do krajów bliskiego wschodu.     

    Składniki

    • 300 g piersi kurczaka,
    • 100 g ryżu białego,
    • 2 marchewki,
    • 1 cukinia,
    • 1 papryka czerwona,
    • 1 cebula,
    • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 250 ml mleczka kokosowego,
    • kawałek imbiru,
    • sok z 1 limonki,
    • przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka i ostra,
    • sól, pieprz.

    Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Usuń gniazda nasienne z papryki, pokrój w kostkę, a cukinię – w półplasterki. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Smaż mięso na rozgrzanej patelni do momentu, aż zrobi się złoty. Przełóż na miseczki.

    Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchewkę i starty imbir. Gdy zmiękną, dodaj pozostałe warzywa i duś przez około pięć minut. Dodaj kurczaka i wlej mleko kokosowe. Dodaj pastę curry i przyprawy oraz dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż wszystko na talerz i skrop danie sokiem limonki. Kurczak curry z warzywami to idealny pomysł na obiad na Dzień Matki. Smacznego!      

    Sprawdź także: Ile kalorii ma arbuz?

    Quiche z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Matki

    Chcesz zaskoczyć mamę pysznym i nietypowym obiadem? Przygotuj quiche z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Matki. Potrawa wywodzi się z Francji i ma swoje początki aż w XVIII wieku. Za jej ojca uważa się Vincenta La Chapelle’a, który był podróżnikiem i kucharzem oraz gotował dla samego Ludwika XV. Quiche to słona zapiekanka na kruchym cieście wypełniona nadzieniem warzywnym lub grzybowym i zalana jajeczno-śmietanową masą. W zależności od gustu do nadzienia można dodawać mięso, ryby oraz sery. Przygotuj to wyśmienite, francuskie danie na Dzień Matki, którym zaskoczysz ukochaną mamę. Oto przepis!

    Składniki

    Składniki na ciasto:

    • 200 g mąki pszennej,
    • 100 g masła,
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżeczki papryki w płatkach,
    • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany,
    • sól.

    Składniki na nadzienie:

    • 500 g piersi kurczaka,
    • 8 pieczarek,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki pesto pomidorowego,
    • 2 jajka,
    • 100 ml śmietany,
    • masło klarowane,
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, papryka słodka mielona,
    • sól, pieprz.

    Zrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy. Nadmiar odetnij. Nakłuj widelcem i wypiekaj w 180 st. C przez około 15 minut. W tym czasie umyj i osusz pieczarki. Pokrój je w plasterki. Na patelni roztop masło klarowane i przesmaż na nim grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miseczki.

    Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Dodaj plasterki czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj pesto. Wyłóż pieczarki i kurczaka. Jajka wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałą masą zalej quiche. Piecz w 180 st. C przez około 15 minut do ścięcia masy. Smacznego!    

    Wszystkim mamom składamy najsmaczniejsze życzenia!     

    Więcej przepisów na obiad na Dzień Mamy znajdziesz poniżej - wszystkie zostały wypróbowane przez naszych użytkowników!

    1. Szparagi z makaronem i sosem

     Szparagi z makaronem i sosem Zobacz przepis

    Szparagi z makaronem i sosem - obiad na Dzień Mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie

     Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie Zobacz przepis

    Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Kurczak po bałkańsku

     Kurczak po bałkańsku Zobacz przepis

    Kurczak po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Tarta ze szparagami

     Tarta ze szparagami Zobacz przepis

    Tarta ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Wątróbka po wiejsku

     Wątróbka po wiejsku Zobacz przepis

    Co zrobić na obiad na Dzień Mamy? Wątróbka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Kurczak Kung Pao

     Kurczak Kung Pao Zobacz przepis

    Kurczak Kung Pao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Gulasz Polonez

     Gulasz Polonez Zobacz przepis

    Gulasz Polonez / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Naleśniki z bananami

     Naleśniki z bananami Zobacz przepis

    Naleśniki z bananami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Tortilla z falafelem

     Tortilla z falafelem Zobacz przepis

    Tortilla z falafelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Kotleciki po bałkańsku

     Kotleciki po bałkańsku Zobacz przepis

    Kotleciki po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami

     Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami Zobacz przepis

    Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Roladki schabowe z ziemniakami

     Roladki schabowe z ziemniakami Zobacz przepis

    Roladki schabowe z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    13. Zapiekane fileciki z ziemniakami

     Zapiekane fileciki z ziemniakami Zobacz przepis

    Zapiekane fileciki z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    14. Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką

     Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką Zobacz przepis

    Drobiowe szaszłyki - obiad na Dzień Mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    15. Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami

     Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami Zobacz przepis

    Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

    Jak stosować sodę oczyszczoną na ślimaki? »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    9
    15 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

    Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

    0
    Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

    Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

    0
    Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

    Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

    19
    Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

    Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

    1