Dania jednogarnkowe

Choć staje się coraz popularniejsza w Polsce, wciąż jemy jej za mało. Właściwości makreli wpływają pozytywnie niemal na cały organizm, więc warto ją włączyć do jadłospisu. Jaką rybę wybrać w sklepie i co zrobić z makreli, aby smakowało wszystkim domownikom?

Co zrobić z makreli? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tę rybę można jeść nawet dwa razy w tygodniu. Dostarcza nie tylko zdrowych tłuszczów, ale i białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, jakie właściwości ma makrela i co pysznego z niej zrobić.

Sprawdź także: Ryba o wyjątkowych właściwościach. Idealna dla walczących z wysokim ciśnieniem

Dlaczego warto jeść makrelę?

Makrela to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych ryb morskich. Zalicza się ją do tłustych gatunków, które dostarczają organizmowi sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Jest ona także bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin (w tym A, C, D, E, K oraz tych z grupy B) i minerałów (takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen i cynk). 

Dlaczego warto jeść makrelę? Właśnie ze względu na liczne wartości odżywcze, które wpływają na jej właściwości. Tych jest naprawdę wiele i oddziałują niemal na cały organizm, w tym na pracę mózgu, serca czy wygląd skóry. Ponadto specjaliści twierdzą, że zawiera minimalne ilości toksyn (zresztą jak inne ryby morskie), które nie przekraczają ustalonych norm, a jej jedzenie jest bezpieczne dla zdrowia.

Jakie właściwości ma makrela?

Korzystny wpływ tej ryby na organizm to również argument przy pytaniu, dlaczego warto jeść makrelę. Jej bogate wartości odżywcze wspierają wiele układów, prowadząc do usprawnienia ogólnego stanu zdrowia. 

Jakie właściwości ma makrela? Zdrowe tłuszcze, które się w niej znajdują, pozytywnie oddziałują na układ krążenia. Przede wszystkim uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie. Mają więc wpływ na zmniejszenie ryzyka wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy. 

Do właściwości makreli zaliczyć można też wspieranie odporności. Regularne spożywanie ryby, czyli co najmniej dwa razy w tygodniu, uzupełnia niedobory witaminy C i D oraz minerałów, które odpowiadają za reakcję organizmu w przypadku infekcji. Ponadto fosfor, potas i magnez są niezbędne do utrzymania dobrej kondycji kości i zębów, a selen - do prawidłowego funkcjonowania tarczycy

Jakie właściwości ma jeszcze makrela? Bogactwo witaminy A i cynku sprawia, że poprawia się wygląd włosów, paznokci i cery. Wzmacniają się, są odżywione i błyszczące. Wpływa to też na prawidłowe widzenie. Z kolei witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, co przekłada się na lepszą koncentrację, pamięć, zdrowszy sen i mniejszą ilość stresu

Jak wybrać dobrą makrelę?

Znasz już właściwości makreli i chcesz zjeść ją np. na kolację. Jak kupić dobrą makrelę i co to właściwie oznacza? Musisz wiedzieć, że w sklepie ryba dostępna jest w kilku postaciach - świeżej, wędzonej lub z puszki. Którą z nich wybrać?

Najwięcej właściwości ma świeża makrela. Możesz ją przygotować w piekarniku lub usmażyć na grillu. Będzie wówczas cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczów. Drugą alternatywą jest makrela wędzona, wyjątkowo smaczna i również bogata w składniki odżywcze. 

Ryba w puszce, najczęściej zanurzona w sosie, nie jest zbyt dobrym wyborem. Zazwyczaj to źródło dużej porcji cukru i konserwantów - zanim zdecydujesz się na taki produkt, przeczytaj jego etykietę. Jak wybrać dobrą makrelę? Kieruj się zasadą, że im mniej będzie przetworzona, tym zdrowsza jest dla organizmu

Co zrobić z makreli?

Liczne właściwości ryby to niejedyny powód, dlaczego warto jeść makrelę. Jest to po prostu przepyszny morski produkt, który pasuje zarówno do sałatki, jak i na danie główne. Co zrobić z makreli? Opcji jest naprawdę wiele - przede wszystkim, tę wędzoną, możesz jeść samodzielnie, jako przystawkę lub kolację. Jest sycąca i zdrowa.

Wykorzystaj ją też do przyrządzenia past kanapkowych lub sałatek - w połączeniu z jajkiem czy pomidorami jest obłędnie pyszna. Może kojarzysz słynną w PRL-u awanturkę? Bazą smarowidła była właśnie ta ryba.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby makrela stała się sycącym obiadem - pieczona lub grillowana jest najsmaczniejsza. Możesz też dodać ją po prostu jako składnik makaronu. Poniżej znajdziesz najlepsze pomysły na to, co zrobić z makreli:

1. Makrela z piekarnika

 Makrela z piekarnika Zobacz przepis

Makrela z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczone makrele z warzywami

 Pieczone makrele z warzywami Zobacz przepis

Pieczone makrele z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makrela z grilla z rabarbarem

 Makrela z grilla z rabarbarem Zobacz przepis

Makrela z grilla z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Awanturka z makrelą

 Awanturka z makrelą Zobacz przepis

Awanturka z makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Najlepsza pasta z makreli

 Najlepsza pasta z makreli Zobacz przepis

Najlepsza pasta z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasta z makreli

 Pasta z makreli Zobacz przepis

Pasta z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Paprykarz z makreli

 Paprykarz z makreli Zobacz przepis

Paprykarz z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane makrelą

 Jajka faszerowane makrelą Zobacz przepis

Jajka faszerowane makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta z wędzoną makrelą

 Pasta z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Pasta z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Spaghetti z makrelą

 Spaghetti z makrelą Zobacz przepis

Spaghetti z makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Marynowane filety z makreli

 Marynowane filety z makreli Zobacz przepis

Marynowane filety z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka z makrelą

 Sałatka z makrelą Zobacz przepis

Sałatka z makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sałatka z wędzoną makrelą

 Sałatka z wędzoną makrelą Zobacz przepis

Sałatka z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, twojezdrowie.rmf24.pl, zdrowyportal.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 155

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1576

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8