Dania jednogarnkowe

Bakalie to składniki, które królują na bożonarodzeniowym stole. Właśnie dlatego cukierniczym strzałem w dziesiątkę będzie ciasto z orzechami na święta. Jak go przyrządzić i na jakie składniki postawić, aby goście wyszli z uroczystości nie tylko uśmiechnięci, ale również nasyceni? Odkryj sprawdzony przepis na orzechowiec.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Słodkie przekąski na bazie orzechów to, obok sernika, kutii i piernika, jedne z flagowych wypieków Bożego Narodzenia. Orzechowiec na święta można zaserwować z różnych bakalii. Możesz śmiało postawić nie tylko na tradycyjne receptury, ale także dać się ponieść kulinarnej fantazji. Na liście orzechowych ciast znajdziesz klasyczne wersje, opcje bez mąki, a nawet takie, które całkowicie nie wymagają pieczenia. Ta ostatnia alternatywa wyśmienicie nada się dla osób, które pichcenie zostawiają sobie na ostatnią prostą przed Wigilią.

Ciasta z orzechami włoskimi

Nie wiesz, co podać jako bożonarodzeniowy deser? Rozważ jeden z pomysłów na ciasta z orzechami włoskimi. Ten gatunek bakalii należy do podstawowych składników, które większość gospodyń domowych ma zawsze pod ręką. Dzięki temu świąteczny wypiek można zaserwować, nawet gdy nie jesteś do tego specjalnie przygotowany.

Jaką wersję wybrać, aby za bardzo się nie napracować? Jednym z najłatwiejszych deserów tego typu jest orzechowiec w formie placka. Charakteryzuje go głęboki bakaliowy posmak, który jest tak intensywny, że lepiej być nie może! Czego potrzebujesz, aby go przyrządzić? Na liście zakupów umieść orzechy, jajka, mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia oraz miód lub syrop klonowy.

Zmiel bakalie w mocnym blenderze, a następnie utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj do nich zmiksowane nerkowce, mąkę i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Wlewaj je do masy partiami, a w kolejnym kroku wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przelej do niej gotowe ciasto. Placek należy piec przez 50 minut w pierniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasta z orzechami laskowymi

Twoje ulubione bakalie to orzechy laskowe? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować świąteczne ciasto przy ich użyciu. Jeśli chodzi o ciasta z orzechami laskowymi, z pewnością wiele osób zainteresuje przepis na laskową tartę. Receptura jest nieskomplikowana, a rezultat zachwyca brązowo-czekoladowym kolorem.

W przepisie na kruchy spód znajduje się mąka pszenna, żółtka, cukier, kakao, mleko w proszku, orzechy laskowe, migdały i orzechy włoskie. Wykonaj podstawową bazę, którą będziesz piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masło należy rozpuścić z cukrem i kakao, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wylej ostygniętą masę na upieczony spód, a na wierzchu wysyp wszystkie bakalie. Na sam koniec wstaw ciasto do lodówki i poczekaj kilka godzin, aż w pełni stężeje. Przekąska bardzo łatwo się kroi, a jej doskonały smak sprawi, że wielu gości poprosi cię o przepis.

Ciasto z orzechami nerkowca

Zaproszeni goście to entuzjaści nerkowców? Nie ma problemu. Te bakalie są tak uniwersalnym składnikiem wielu deserów, że łatwo upichcisz coś, co zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia. Gdy myślisz o tym gatunku orzecha, do głowy przychodzi ci tylko blok czekoladowy? Spróbuj przyrządzić dla swoich gości przepyszną szarlotkę z nerkowcami.

Jabłka, zarówno te świeże, jak i podprażone, idealnie współgrają z delikatną orzechową nutą nerkowców. Aby zaskoczyć przybyłych takim ciastem na święta, potrzebujesz dobrej jakości jabłek, bakalii, mąki orkiszowej, masła, cukru brązowego, soli, laski wanilii, mąki pszennej, musu jabłkowego, mleka sojowego, oleju oraz galaretki jabłkowej. Jak wyczarować najprostszy na świecie mus? Wystarczy zblendować orzechy z wodą i solą.

Jeśli goni cię czas, a chciałbyś wykorzystać te konkretne bakalie w swoim przepisie, odejdź nieco od klasycznego rozwiązania na ciasto z orzechami nerkowca i upiecz szybkie greckie ciasteczka. W co się zaopatrzyć, gdy planujesz je zaserwować? Z pewnością przydadzą ci się pistacje, cukier puder, masło, żółtka, mleko, whisky, mąka pszenna, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto na przekąskę bardzo szybko zagniata się przy użyciu wszystkich składników i piecze przez około 20 minut w 160 stopniach.

Zobacz: Sernik z orzechów nerkowca

Ciasto z orzechami bez mąki

Nie jesteś orłem w dziedzinie cukiernictwa? Czy wiesz o tym, że orzechowca można przygotować jeszcze prościej, bo bez użycia nawet szczypty mąki? Jeśli chcesz naprawdę zaskoczyć swoich gości, postaw na tort orzechowy. Aby go wykonać, będziesz potrzebować orzechów włoskich, jajek, cukru pudru, bułki tartej oraz proszku do pieczenia. Przepyszny krem możesz stworzyć z połączenia masła, jajka, mleka, cukru, ciemnego kakao, a polewę z ciemnej czekolady i mleka.

Ciasto przyrządza się ze zmiksowanych na drobny miał orzechów włoskich. Dzięki temu nie wymaga ono mąki, aby trzymać się w ryzach. Połącz orzechy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, a następnie z białkami. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wylej na jej spód masę.

W jakiej temperaturze najlepiej piec tort orzechowy? Nagrzej piekarnik do 180 stopni - przysmak powinien spędzić w nim godzinę. Gdy ciasto jest już gotowe, przetnij je na trzy lub dwie równe części i przełóż kremem. Z ciemnej czekolady stwórz pięknie mieniącą się polewę, którą przyozdobisz połówkami orzechów włoskich. Jakie inne bakalie będą pasować do tortu? Tutaj możesz śmiało dać ponieść się fantazji - wypróbuj migdały, rodzynki, a nawet wiórki kokosowe.

Ciasto z orzechami bez pieczenia

Ciasto z orzechami bez pieczenia to wyśmienity wybór dla zabieganych. Przygotowania świąteczne zapięte na ostatni guzik, ale właśnie zorientowałeś się, że zapomniałeś o bożonarodzeniowych słodkościach? Nie trać głowy i postaw na przekąski, które nie wymagają obróbki termicznej.

Orzechowiec bez pieczenia zachwyci twoich gości nie tylko puszystą konsystencją, ale również niezwykłym smakiem. Aby go zaserwować, potrzebujesz orzechów włoskich, herbatników maślanych, herbatników kakaowych i puszki z masą kajmakową. Ta wersja przysmaku świetnie współgra z budyniową masą, którą można wyczarować z masła, mleka, brązowego cukru, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu waniliowego. Jaka polewa będzie godnym zwieńczeniem deseru? Na przykład taka na bazie oleju kokosowego i gorzkiej czekolady.

Interesują cię inne rodzaje wypieków? Nie wiesz, jak przyrządzić klasyczny sernik z rodzynkami, a może szukasz przepisu na kruche i puszyste pierniczki? Zainspiruj się recepturami, które znajdziesz na smaker.pl.

Różnorodność kulinarnych opcji na naszej stronie zadowoli zarówno tradycjonalistów, jak i kulinarnych amatorów, którzy uwielbiają eksperymenty w zaciszu własnej kuchni. Nie wiesz, od czego zacząć przygotowania do świąt? Na naszym serwisie skorzystasz z wielu cennych rad dotyczących organizacji czasu przed Bożym Narodzeniem. 

 

1. Świąteczny orzechowiec cioci Halinki

 Świąteczny orzechowiec cioci Halinki Zobacz przepis

Orzechowiec na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Orzechowiec toffi

 Orzechowiec toffi Zobacz przepis

Orzechowiec toffi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mięciutki orzechowiec z miodem

 Mięciutki orzechowiec z miodem Zobacz przepis

Mięciutki orzechowiec z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z orzechami włoskimi

 Ciasto z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Ciasto z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karmelowy przekładaniec z nerkowcami

 Karmelowy przekładaniec z nerkowcami Zobacz przepis

Karmelowy przekładaniec z nerkowcami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Orzechowiec serowiec z czekoladą

 Orzechowiec serowiec z czekoladą Zobacz przepis

Orzechowiec serowiec z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tradycyjny orzechowiec

 Tradycyjny orzechowiec Zobacz przepis

Tradycyjny orzechowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tort orzechowy bez mąki

 Tort orzechowy bez mąki Zobacz przepis

Tort orzechowy bez mąki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tort orzechowy

 Tort orzechowy Zobacz przepis

Tort orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia

 Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia Zobacz przepis

Orzechowiec bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Miodownik z makiem i orzechami

 Miodownik z makiem i orzechami Zobacz przepis

Miodownik z makiem i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Ciasto z jabłkami i orzechami

 Ciasto z jabłkami i orzechami Zobacz przepis

Ciasto z jabłkami i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Ciasto marchewkowe z orzechami

 Ciasto marchewkowe z orzechami Zobacz przepis

Ciasto marchewkowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami

 Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami Zobacz przepis

Ciasto czekoladowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Marmurkowa babka z orzechami

 Marmurkowa babka z orzechami Zobacz przepis

Marmurkowa babka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Ciasto cappuccino z orzechami

 Ciasto cappuccino z orzechami Zobacz przepis

Ciasto kawowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

18. Rolada orzechowa

 Rolada orzechowa Zobacz przepis

Rolada orzechowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

19. Miodownik z orzechową wkładką

 Miodownik z orzechową wkładką Zobacz przepis

Miodownik z orzechową wkładką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

20. Miodowy orzechowiec z masą grysikową

 Miodowy orzechowiec z masą grysikową Zobacz przepis

Miodowy orzechowiec z masą grysikową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1908

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0