Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie chrupiące, dla tych co lubią czekoladę.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 163
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1258
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 231
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 163
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1258
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 231
Składniki
Mleko z cukrem, masłem/margaryną zagotować - do tego przesiać mąkę stale energicznie mieszając. Ucierać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić by wystygło, następnie dodać jajka i rozmiksować. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu lub frytkownicy.
Ciasto nałożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać do oleju (z czasem robi się gorąco nad garnkiem, jeśli jest ci ciężko tak wyciskać, to wyciśnij paski na blat a potem chwyć je za jeden koniec i włóż do oleju). Smażyć na złoty kolor, posypać pudrem. Podawać z rozpuszczoną czekoladą - 3 łyżki mleka zagotować, dodać połamaną na kawałki czekoladę, jeśli masa jest za gęsta dodać łyżkę mleka. Chwile przestudzić i podawać z churros