Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda dzisiaj nie rozpieszcza – od rana burze i ulewny deszcz … Dlatego aby umilić sobie ten przygnębiający dzień, postanowiłam odszukać wspaniały przepis na czekoladowe babeczki z maślanym kremem. Idealny przepis dla miłośników gorzkiej czekolady.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Składniki
Babeczki: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę do muffin i papilotki. Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. W espresso lub kawie rozpuszczalnej rozpuścić cukier waniliowy. Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać roztrzepane jajko i maślankę, wymieszać. Na koniec wmieszać ostudzone masło i kawę z cukrem. Dobrze połączoną masę przełożyć do papilotek i piec przez 15-20 minut ( sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe).
Krem maślany: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ubijać mikserem, aż będzie białe, gładkie i puszyste. Do masła dodać cukier puder i miksować do połączenia składników. Następnie przesiać przez sitko kakao i znowu zmiksować. Na koniec wmieszać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Kremem za pomocą szprycy, dekorować ostudzone muffiny. Można ściąć ich czubki jeżeli zależy nam na idealnym wyglądzie po przekrojeniu :)