Do góry

Desery Przepis na:

Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2164

Dodano:

Odsłon: 3877

Dla niespodziewanych gości, ale również na Walentynki - PANOWIE TUTAJ MOŻECIE SIĘ WYKAZAĆ!!!

Składniki

  • brzoskwinie lub jabłka lub gruszki, 1 kg
  • cukier puder, 4 łyżki (można mniej lub więcej w zależności od kwaskowatości o
  • mąka, 3 łyżki
  • musli, 3 łyżki
  • cynamon (do jabłek i brzoskwiń), 0,5 łyżeczki
  • imbir (do gruszek), 0,5 łyżeczki
  • cukier trzcinowy (może być zwykły kryształ), 2 łyżki
  • masło, 2 łyżki
  • Rum, 1 łyżka
  • sok z cytryny, 1 łyżka
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Owoce pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Owoce obrać ze skórki, wykroić pestki lub gniazda nasienne, pokroić w dowolne cząstki (np. ósemki), skropić sokiem z cytryny i/lub w wersji dla dorosłych dodać rum, zasypać cukrem pudrem. Do miseczki wrzucić wszystkie sypkie składniki, przemieszać, dodać pokrojone masło (chłodne - z lodówki) i wyrabiać nożem tak, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania (najlepiej szklanym), można dodatkowo posypać warstwą płatków śniadaniowych, owsianych, "cini minis", itp. i zasypać równomiernie warstwą kruszonki. Zapiekać w nagrzanym do 175 st. piekarniku ok. 15 - 20 min., kontrolując - ewentualnie korygując czas zapiekania w zależności od koloru posypki - ma być raczej złota niż czarna... Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika udekorowane lodami lub bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń