Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z twarogiem i owocami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14082
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1624
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16042
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6451
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14082
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1624
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16042
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6451
Składniki
Przygotuj słodkie nadzienie: twaróg włóż do miski i dobrze utrzyj z proszkiem budyniowym oraz cukrem.
Jeśli przygotowujesz struclę z mrożonego ciasta francuskiego, odpowiednio wcześnie rozmroź je w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki, prostokątny płat.
Czereśnie osusz, wydryluj i obtocz w mące ziemniaczanej.
Zaczynając od środka, ciasto posmaruj słodką masą twarogową, kończąc około 5 cm od brzegu. Następnie w masie układaj równo czereśnie, lekko je dociskając. Roztrzep jajko, połową posmaruj pas ciasta przy brzegu, który będzie na wierzchu strucli. Następnie zwiń ciasto w rulon, brzeg posmarowany jajkiem na wierzchu dobrze dociśnij.
Struclę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu pozostałym roztrzepanym jajkiem. Ciasto delikatnie ponakłuwaj w kilku miejscach. Piecz w 200°C około 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 30 minut. Po upieczeniu schłodź struclę. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 315 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie