Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Augolemono (czytaj awgolemono) jest podstawą greckiej kuchni, a przy tym jest czym zupełnie nieznanym w naszej, polskiej. Jest to jajko wymieszane z oliwą i cytryną. Brzmi to trochę odlotowo, ale toto dodajemy niemal do wszystkiego — do zupy rybnej, jarzynowej, do rosołu z kurczaka, a nawet do gołąbków. Jeżeli zatem myślimy poważnie o odtworzeniu greckich smaków, musimy wiedzieć, jak się to robi. Augolemono zmienia całkowicie smak potrawy, dodaje taki grecki smak…
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8421
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 510
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8421
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 510
Składniki
Wszystkie składniki przelać do miksera i zmiksować. Kolejno dobieramy łyżką zupę z garnka i dolewamy do miksera, chodzi o to, by zmniejszyć różnicę temperatur pomiędzy augolemono, a gotującą potrawą. Czynność powtarzamy do momentu, aż nasze augolemono będzie ciepłe i wówczas przelewamy je do zupy (ostatnie pięć minut gotowania potrawy).