Do góry

Dodatki Przepis na:

Augolemono

Augolemono

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 32

Augolemono (czytaj awgolemono) jest podstawą greckiej kuchni, a przy tym jest czym zupełnie nieznanym w naszej, polskiej. Jest to jajko wymieszane z oliwą i cytryną. Brzmi to trochę odlotowo, ale toto dodajemy niemal do wszystkiego — do zupy rybnej, jarzynowej, do rosołu z kurczaka, a nawet do gołąbków. Jeżeli zatem myślimy poważnie o odtworzeniu greckich smaków, musimy wiedzieć, jak się to robi. Augolemono zmienia całkowicie smak potrawy, dodaje taki grecki smak…

Składniki

  • 150 mililitrów soku z cytryny
  • 150 mililitrów oliwy z oliwek
  • 2 surowe jajka
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Augolemono

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki przelać do miksera i zmiksować.
    Kolejno dobieramy łyżką zupę z garnka i dolewamy do miksera, chodzi o to, by zmniejszyć różnicę temperatur pomiędzy augolemono, a gotującą potrawą. Czynność powtarzamy do momentu, aż nasze augolemono będzie ciepłe i wówczas przelewamy je do zupy (ostatnie pięć minut gotowania potrawy).

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Augolemono

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń