Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Augolemono (czytaj awgolemono) jest podstawą greckiej kuchni, a przy tym jest czym zupełnie nieznanym w naszej, polskiej. Jest to jajko wymieszane z oliwą i cytryną. Brzmi to trochę odlotowo, ale toto dodajemy niemal do wszystkiego — do zupy rybnej, jarzynowej, do rosołu z kurczaka, a nawet do gołąbków. Jeżeli zatem myślimy poważnie o odtworzeniu greckich smaków, musimy wiedzieć, jak się to robi. Augolemono zmienia całkowicie smak potrawy, dodaje taki grecki smak…
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117805
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8266
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3074
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1965
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1467
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117805
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8266
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3074
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1965
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1467
Składniki
Wszystkie składniki przelać do miksera i zmiksować. Kolejno dobieramy łyżką zupę z garnka i dolewamy do miksera, chodzi o to, by zmniejszyć różnicę temperatur pomiędzy augolemono, a gotującą potrawą. Czynność powtarzamy do momentu, aż nasze augolemono będzie ciepłe i wówczas przelewamy je do zupy (ostatnie pięć minut gotowania potrawy).