Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie dwa w jednym. Jedno ciasto i dwie możliwości. Wybór zależy tylko od Was, na który się skusicie, ale warto spróbować obu... znikają w oka mgnieniu :)
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Do miski wsypujemy prawie całą mąkę. Zostawiamy ok. 1 szklanki do podsypania blatu lub do wsypania, gdy damy za dużo wody. Dodajemy sól, drożdże i na początku dwie i pół szklanki ciepłej wody oraz trzy łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Mnie wyręczył robot ;) Ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do miski, a drugą dzielimy jeszcze raz na pół. Blat podsypujemy mąką i wałkujemy placki na grubość ok. 1 cm. U mnie z jednego wyszło 8 bułek. Układamy je na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy pozostałym masłem, posypujemy tartym żółtym serem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 170 st.C. Bułki pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy walec, który dzielimy na 12 części. Toczymy kulki, spłaszczamy i tępym brzegiem noża robimy wzorek jak na zdjęciu. W miseczce mieszamy czarnuszkę z sezamem i posypujemy bułki. Pozostawimy je do wyrośnięcia i pieczemy tak samo, jak te wyżej.
Skusicie się na jedną? :)