Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie dwa w jednym. Jedno ciasto i dwie możliwości. Wybór zależy tylko od Was, na który się skusicie, ale warto spróbować obu... znikają w oka mgnieniu :)
Do miski wsypujemy prawie całą mąkę. Zostawiamy ok. 1 szklanki do podsypania blatu lub do wsypania, gdy damy za dużo wody. Dodajemy sól, drożdże i na początku dwie i pół szklanki ciepłej wody oraz trzy łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Mnie wyręczył robot ;)
Ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do miski, a drugą dzielimy jeszcze raz na pół. Blat podsypujemy mąką i wałkujemy placki na grubość ok. 1 cm. U mnie z jednego wyszło 8 bułek.
Układamy je na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy pozostałym masłem, posypujemy tartym żółtym serem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie ustawiamy piekarnik na 170 st.C.
Bułki pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy walec, który dzielimy na 12 części. Toczymy kulki, spłaszczamy i tępym brzegiem noża robimy wzorek jak na zdjęciu.
W miseczce mieszamy czarnuszkę z sezamem i posypujemy bułki.
Pozostawimy je do wyrośnięcia i pieczemy tak samo, jak te wyżej.
Skusicie się na jedną? :)
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 45
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 73
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 103
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 87
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 100
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 45
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 73
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 103
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 87
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 100
Składniki
Do miski wsypujemy prawie całą mąkę. Zostawiamy ok. 1 szklanki do podsypania blatu lub do wsypania, gdy damy za dużo wody. Dodajemy sól, drożdże i na początku dwie i pół szklanki ciepłej wody oraz trzy łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Mnie wyręczył robot ;) Ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do miski, a drugą dzielimy jeszcze raz na pół. Blat podsypujemy mąką i wałkujemy placki na grubość ok. 1 cm. U mnie z jednego wyszło 8 bułek. Układamy je na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy pozostałym masłem, posypujemy tartym żółtym serem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 170 st.C. Bułki pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy walec, który dzielimy na 12 części. Toczymy kulki, spłaszczamy i tępym brzegiem noża robimy wzorek jak na zdjęciu. W miseczce mieszamy czarnuszkę z sezamem i posypujemy bułki. Pozostawimy je do wyrośnięcia i pieczemy tak samo, jak te wyżej.
Skusicie się na jedną? :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Dodatki
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Dzisiaj przedstawiam propozycję przystawki obiadowej. Jest to zasmażana młoda...
Odsłon: 276
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma). Co to jest Shawarma? Shawar...
Odsłon: 131