Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ładne i dobre.
Mleko lekko podgrzej.
Roztop i przestudź masło.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól
dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć.
dodawaj roztopione masło i zagniataj
Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego uformujesz wałek i będziesz z niego odcinać kawałki ciasta na uszy.
Każdą większą kulkę połącz z mniejszą, smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze.
Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko - do góry tą stroną, na której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły.
Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut
Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut w około 180 stopniach.
udekoruj zajączki słodkimi dekoracjami.
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 14366
Pyszne Shio Ramen prosto z serca polskiej kuchni. Danie zajmuje trochę czasu...
Odsłon: 81
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 11162
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto kokosowe, gdzie kokosowa war...
Odsłon: 1446
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 6228
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 14366
Pyszne Shio Ramen prosto z serca polskiej kuchni. Danie zajmuje trochę czasu...
Odsłon: 81
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 11162
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto kokosowe, gdzie kokosowa war...
Odsłon: 1446
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 6228
Składniki
Mleko lekko podgrzej.
Roztop i przestudź masło.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól
dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć.
dodawaj roztopione masło i zagniataj
Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego uformujesz wałek i będziesz z niego odcinać kawałki ciasta na uszy.
Każdą większą kulkę połącz z mniejszą, smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze.
Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko - do góry tą stroną, na której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły.
Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut
Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut w około 180 stopniach.
udekoruj zajączki słodkimi dekoracjami.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Dodatki
Domowy smalec
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma). Co to jest Shawarma? Shawar...
Odsłon: 32
Domowy chleb na drożdżach
Pyszny i chrupiący chleb bez wyrabiania
Odsłon: 4463