Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30895
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3627
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4158
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1126
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30895
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3627
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4158
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1126
Składniki
Mleko lekko podgrzej.
Roztop i przestudź masło.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól
dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć.
dodawaj roztopione masło i zagniataj
Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego uformujesz wałek i będziesz z niego odcinać kawałki ciasta na uszy.
Każdą większą kulkę połącz z mniejszą, smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze.
Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko - do góry tą stroną, na której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły.
Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut
Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut w około 180 stopniach.
udekoruj zajączki słodkimi dekoracjami.