Do góry

Dodatki Przepis na:

Keczup

Keczup

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 2477

Próbowałam wielu opcji robienia keczupu (z samych pomidorów, pomidory - koncentrat pomidorowy, passata), najpierw podam przepis z koncentratów pomidorowych. Wszystkie wychodzą dobre, moim zdaniem ten jest najbardziej pomidorowy.

Składniki

  • 2 słoiczki (190 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 spory listek laurowy
  • ok. 1 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 5-6 ziarenek
  • po ok. 1 łyżeczce: soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, kurkumy, kozieradki
  • 9 tabletek słodzika
  • woda
  • spora szczypta ostrej papryki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Keczup

Przygotowanie

  1. Do małego garnka wlać trochę wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Parę minut pogotować, by przyprawy oddały swój aromat.
    Następnie dodać koncentraty pomidorowe i tyle wody co mieści się w słoiczku po koncentracie. Można dodać więcej wody wg uznania i wg gęstości używanego koncentratu. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i tabletki słodzika (oczywiście kwestia gustu, więc można dodać cukier). Ma małym ogniu, najlepiej pod przykryciem ( lubi pryskać), pogotować jeszcze parę minut. Pozostawić do ostygnięcia.
    W razie potrzeby można jeszcze doprawić wg gustu.


    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń