Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trzy pierogi, które uwielbiają moi domownicy, bez nich Święta nie są świąteczne :)
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 146
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 146
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Składniki
Farsz: Dwa dni wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, umyj grzyby i zalej je wodą na noc. - Następnego dnia ugotuj (1 godz.), Odcedź zostawiając w grzybach trochę wywaru (1 szklanka), resztę wywaru możesz wykorzystać do zupy grzybowej lub zamrozić. - Ugotuj też w drugim garnku wypłukaną kapustę kiszoną z listkami laurowymi i ziarnkami ziela angielskiego (1 godz). Odcedź na sicie, odciśnij, usuń listki laurowe i ziele. - Cebule posiekaj i zeszklij na oleju - Połącz kapustę i grzyby (bez wywaru) + cebulę - Kapustę, grzyby i cebulę przepuść przez maszynkę, albo posiekaj drobno. - Wrzuć z powrotem do garnka lub dużej patelni daj 2 łyżki oleju i szklankę wywaru z grzybów, przypraw solą, pieprzem, smaż by wszystko się połączyło a sos zredukował. Farsz ma zostać wilgotny ale zwięzły. - Gdy farsz ostygnie, możesz tego dnia robić już pierogi, ja zwykle odstawiam farsz do lodówki (by przegryzły się wszystkie smaki) i pierogi lepię następnego dnia.
Ciasto Ostatniego dnia zrób ciasto (artykuły powinny być wyjęte z lodówki wcześnie, by osiągnąć pokojową temperaturę): - drożdże rozkrusz, dodaj je do śmietany, dosyp pół łyżeczki cukru i odstaw, żeby zaczęły rosnąć. (z drożdżami instant lub suszonymi zrób tak, jak mówi przepis) - Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, sól i rękoma połącz składniki, zwykle robi się żwirek. - Dodaj mieszankę śmietanową z drożdżami, wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. - Przykryj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, by ciasto odpoczęło. - Rozgrzej piekarnik do 180°C. - Ciasto cienko rozwałkuj, powycinaj kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Dokładnie zlep brzegi, formując pierożki. - Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem. - Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się przyrumienią, będą złote. Podawaj do czerwonego barszczu, do zupy grzybowej, albo jako osobną potrawę. W zeszłym roku zrobiłam dla dzieci dodatkowy farsz (dzieci grzybów jeść nie powinny) z pół kilograma kapusty kiszonej, 1 cebuli i 10 szt. śliwek suszonych, łyżki słodkiej papryki suszonej, wnuczki zajadały się :) . Pierogi możesz zamrozić i opiekać przed podaniem. Smacznego :)