Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikantna salsa z awokado

Pikantna salsa z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 133

Dodano:

Odsłon: 700

Mój dodatek będący własną odmianę meksykańskiego Guacamole. Smaczny o bardzo ciekawym smaku dodatek do kanapek, nachos...

Składniki

  • Awokado - 1 szt.
  • Chili papryczki - 2 szt. (czerwona i zielona)
  • Cebula czerwona- 1 szt.średniej wielkości
  • Pomidor - 1 szt.średniej wielkości
  • Sok z cytryny - z 1/2 szt.
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantna salsa z awokado

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    - Awokado: z dojrzałego awokado wybieramy łyżka miąższ. Aby to zrobić musimy przekroić awokado wzdłuż, obrócić połówki według płaszczyzny krojenia o 90 stopni i mamy rozpołowione. Aby wyjąć pestkę możemy wbić w nią (delikatnie by sienie skaleczyć) nóż lub wyjąć podczas wybierania miąższu łyżką. Awokado rozgniatamy widelcem dzięki czemu będą wyczuwalne jego kawałki,

  2. - papryczki: odcinamy końce, przepoławiamy, usuwamy gniazda nasienne a resztę kroimy w paski które następnie drobno siekamy,
    - cebula: kroimy ja w drobną kostkę,
    - pomidor: po usunięciu miejsca po ogonku kroimy w drobną kostkę.


  3. Łączenie:
    Do naczynia w którym mamy awokado, dorzucamy posiekane papryczki, pomidora i cebulę. Mieszamy. Następnie dodajemy kolendrę (u mnie suszone liście), wyciśnięty sok z 1/2 cytryny doprawiamy solą. Całość mieszamy.

  4. Z czym zjemy?
    Tak przygotowaną salsę możemy podać do nachos, ale również do smarowania na pieczywie z twarogiem z którym idealnie się komponuje.

    Przepis na chleb wieloziarnisty znajdziecie wśród moich przepisów pod adresem:
    https://smaker.pl/przepis-chleb-wieloziarnisty,126151,maksiu78.html

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń