Do góry

Dodatki Przepis na:

"Chińska" surówka z białej kapusty

Chińska surówka z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 11801

Idealna do różnorakich obiadów, smakuje jak tradycyjna surówka znana Wam nam wszystkim z "chńskich" restauracji. Prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna!

Składniki

  • Biała młoda kapusta 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Sól pół łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1/2 szkalnki
  • Ocet winny 1/4 szklanki
  • Ocet jabłkowy 1/4 szklanki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszym kroku szatkujemy kapustę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa odstawiamy, połączone ze sobą w misce.

    Następnie przygotowujemy zalewę. Olej, ocet, sól i cukier zagotowujemy razem, tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.

    Zalewamy surówkę zalewą i pozostawiamy w misce do momentu, kiedy całkowicie ostygnie, pamiętając, że należy ją co jakiś czas dokładnie zamieszać.

    Po schłodzeniu w lodówce surówka jest gotowa do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gastromania-pw 20 listopada CHIŃSKA nie bez powodu jest w cudzysłowie i nie bez powodu użyte jest sformułowanie, że "smakuje jak" :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

coalaa 19 listopada Faktycznie dobry przepis ale brakuje jednej zielonej papryki. Imamy typowa niemiecka sorowke.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anikana 18 listopada Surówka może i smaczna. Nie od Chińczyka, ale do Wietnamczyka. I nie chińska, tylko polska:). Żaden Chińczyk czy Wietnamczyk w swoim kraju tego nie widział... Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń