Sos custard
Składniki
- cukier, 1/2szkl.
- żółtka, 4
- mąka ziemniaczana, 1łyżeczka
- wrzące mleko, 1 i 3/4 szkl.
- Ekstrakt waniliowy, 2łyżeczki
- Rum, 1łyżka
- masło, 1łyżeczka
Składniki
- cukier, 1/2szkl.
- żółtka, 4
- mąka ziemniaczana, 1łyżeczka
- wrzące mleko, 1 i 3/4 szkl.
- Ekstrakt waniliowy, 2łyżeczki
- Rum, 1łyżka
- masło, 1łyżeczka

Etapy przygotowania
Cumier utrzyj z zółtkami na puszystą, jasnożółtą masę.
Następnie połącz ją z mąką ziemniaczaną.
Nie przerywając ucierania, wąskim strumieniem stopniowo wlewaj wrzące mleko do sosu tak, aby powoli się podgrzał.
Powstałą masę przelej do teflonowego rondla i postaw na średnim ogniu.Podgrzewając, mieszaj delikatnie drewanianą łopatką (należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgestnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc kremową wartswę).Nie dopuść, by się zagotował - temp. nie powinna przekraczać 75st.
Gorący sos przecedź przez sito i połącz z ekstraktem waniliowym, rumem i masłem.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 83

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16436
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 83

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16436


Składniki
- cukier, 1/2szkl.
- żółtka, 4
- mąka ziemniaczana, 1łyżeczka
- wrzące mleko, 1 i 3/4 szkl.
- Ekstrakt waniliowy, 2łyżeczki
- Rum, 1łyżka
- masło, 1łyżeczka
Cumier utrzyj z zółtkami na puszystą, jasnożółtą masę.
Następnie połącz ją z mąką ziemniaczaną.
Nie przerywając ucierania, wąskim strumieniem stopniowo wlewaj wrzące mleko do sosu tak, aby powoli się podgrzał.
Powstałą masę przelej do teflonowego rondla i postaw na średnim ogniu.Podgrzewając, mieszaj delikatnie drewanianą łopatką (należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgestnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc kremową wartswę).Nie dopuść, by się zagotował - temp. nie powinna przekraczać 75st.
Gorący sos przecedź przez sito i połącz z ekstraktem waniliowym, rumem i masłem.