Dodatki Przepis na:
Sos "gorący majonez"

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8
Dodano: 10.02.2010
Odsłon: 1014
Super sosik do ryżu i mięska gotowanego, duszonego.
Składniki
- masła, ok.1-2 łyżek
- mąka, ok.1-2 łyżek
- zimny rosół lub bulion drobiowy, ok 1 litra
- żółtka, 2 sztuki
- cytryna, 1/2
- sól, pieprz do smaku (bulion zawiera wszystko)
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Reklama
Reklama
Przygotowanie
-
Z masła i mąki robimy zasmażkę i stopniowo dolewamy zimny rosołek ( tak jak się robi sos beszamelowy) gęstość sosu zależy od Was. Natępnie zdejmujemy z ognia i do gorącego dodajemy surowe żółtka cały czas mieszając ( nie gotujemy), na koniec dodajemy sok z cytryny w w razie potrzeby przyprawiamy. Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

mjotka 13 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję. Moja rodzinka też go bardzo lubi zazwyczaj po świętach jak gotuję coś lekkiego.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kajunia5 12 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ja tez takie robie dosc czesto z tym ze dodaje jeszcze do tego zielona pietruszke. Pyyyyychaaaaa!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz