Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 215

Dodano:

Odsłon: 1879

Zdrowa surówka z kapusty odpowiednia do dań mięsnych i wegetariańskich

Składniki

  • 1/4 główki średniej kapusty białej
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała cebula
  • Zielony koper - około 1,5 łyżki
  • Sól
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • Pieprz czarny
  • Oliwa lub olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z białej kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować lub pokroić w cienkie paseczki, włożyć do miski, posolić i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie "dusić" kapustę tak aby puściła sok.

  2. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.

  3. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kapusty.
    Aby cebula była lekko strawna należy ją wcześniej pokroić i posypać solą, a następnie odcisnąć.

  4. Wszystkie składniki wymieszać i dodać przyprawy: ocet, cukier, pieprz i ewentualnie sól, jeśli za mało dodano do kapusty.
    Dodać koper, ale niekoniecznie.
    Można też dodać trochę oliwy lub oleju, ale nie jest to konieczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń