Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13130
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 98
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13130
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 98
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Jedną cebulę ścieram na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajko (lub jajka), dodajemy od 1 do 3 łyzek mąki, przetarty przez praskę czosnek i przyprawy.
Drugą cebulę oraz mięsko - kiełbasa lub boczek (ja robieęw wersji wegetariańskiej więc z parówkami chilii) podsmażamy na paltelni i wlewamy cała zawartość, razem z tłuszczykiem do masy ziemniaczanej.
Wylewamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości balchy.
Nieraz dodaję odrobine mleka, by baba była jaśniejsza. Po upieczeniu jemy ją na ciepło (wtedy jest dosyć luźna w konsystencji) lub czekam do ostygnięcia i przed podaniem podsmażam na rumiano pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości. Podaję samą z ketchapem lub jako dodatek do dowolnego sosu, mięsa i sałaty. Naprawdę pycha. POLECAM