Do góry

Przekąski Przepis na:

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 10701

Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Baba ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Jedną cebulę ścieram na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajko (lub jajka), dodajemy od 1 do 3 łyzek mąki, przetarty przez praskę czosnek i przyprawy.

  2. Drugą cebulę oraz mięsko - kiełbasa lub boczek (ja robieęw wersji wegetariańskiej więc z parówkami chilii) podsmażamy na paltelni i wlewamy cała zawartość, razem z tłuszczykiem do masy ziemniaczanej.

  3. Wylewamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości balchy.

  4. Nieraz dodaję odrobine mleka, by baba była jaśniejsza. Po upieczeniu jemy ją na ciepło (wtedy jest dosyć luźna w konsystencji) lub czekam do ostygnięcia i przed podaniem podsmażam na rumiano pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości. Podaję samą z ketchapem lub jako dodatek do dowolnego sosu, mięsa i sałaty. Naprawdę pycha. POLECAM

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KatiAngie 23 maja 2019 Taką muszę zrobić,przepis jak mojej mamy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 15 kwietnia 2011 Generalnie po tarciu ziemniaków czasem oddziela sie od masy woda, jej ilośc zależy od jakości ziemniaków, jeśli jej jest naprawdę za dużo, a to czesto zdarza się przy starych ziemniakach to troche zlewam łyżką, ale jeśli nie jest jej jakoś niepokojąco dużo to po prostu daje jedną łyżkę mąki, więcej i to wystarczy by zagęścić ciasto.
Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia baby:)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 14 kwietnia 2011 Czy ten sos powstały po tarciu ziemniaków wlewasz do masy czy się go pozbywasz?Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń