Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 182
Dodano: 04.08.2009
Odsłon: 11295
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Jedną cebulę ścieram na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajko (lub jajka), dodajemy od 1 do 3 łyzek mąki, przetarty przez praskę czosnek i przyprawy.
Drugą cebulę oraz mięsko - kiełbasa lub boczek (ja robieęw wersji wegetariańskiej więc z parówkami chilii) podsmażamy na paltelni i wlewamy cała zawartość, razem z tłuszczykiem do masy ziemniaczanej.
Wylewamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości balchy.
Nieraz dodaję odrobine mleka, by baba była jaśniejsza. Po upieczeniu jemy ją na ciepło (wtedy jest dosyć luźna w konsystencji) lub czekam do ostygnięcia i przed podaniem podsmażam na rumiano pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości. Podaję samą z ketchapem lub jako dodatek do dowolnego sosu, mięsa i sałaty. Naprawdę pycha. POLECAM
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

KatiAngie 23 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Taką muszę zrobić,przepis jak mojej mamy.0 Kto głosował? | Odpowiedz

raksaksa1 15 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Generalnie po tarciu ziemniaków czasem oddziela sie od masy woda, jej ilośc zależy od jakości ziemniaków, jeśli jej jest naprawdę za dużo, a to czesto zdarza się przy starych ziemniakach to troche zlewam łyżką, ale jeśli nie jest jej jakoś niepokojąco dużo to po prostu daje jedną łyżkę mąki, więcej i to wystarczy by zagęścić ciasto.Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia baby:)))
4 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 14 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Czy ten sos powstały po tarciu ziemniaków wlewasz do masy czy się go pozbywasz?Pozdrawiam4 Kto głosował? | Odpowiedz